Alamizsna jut a kisbefektetőknek

Szemét tolvajok, mocskos rablók, semmirekellő marionettfigurák! - ilyen szófordulatokkal keltek ki magukból a Hypo Real Estate (HRE) kisbefektetői a pénzügyi válságban megroggyant, az ingatlanfinanszírozásban érdekelt müncheni pénzintézet közgyűlésén. A mérhetetlen harag és elkeseredettség oka, hogy a HRE-t eddig százmilliárd euróval "megtámogató" német állam végső lépésre szánta el magát: élve főrészvényesi erőfölényével kiszorított minden kisbefektetőt a hamarosan a tőzsdéről is kivonuló társaságból.

A müncheni kongresszusi központban rendezett közgyűlést tumultuózus jelenetek kísérték, az egyik kéretlen szónok eltávolítására és a tettlegességgel fenyegető helyzet csillapítására a rendőrséget kellett kihívni. Axel Wieandt elnök-vezérigazgató semmilyen érzelmi reakciót sem mutatott a közönség soraiból érkező pfujolásokra, fütyülésre és bekiabálásokra, ahogy a pódium előtt táblákkal tüntető kisbefektetők sem zavarták. Szenvtelenül közölte: az igazgatótanács és felügyelőbizottság kénytelen volt rábólintani a német államot képviselő, a bankok megmentésére létrehozott alap ajánlatára. A Soffin darabonként 1,30 eurót fizet a német sajtóban csak "botránybanknak" hívott HRE papírjaiért, amelyekkel 2008 első felében még 45-50 eurón kereskedtek a tőzsdén.

- Az állami kisajátítás lopás! - tüntető a HRE-székház előtt
A shareholder holds up a placard reading 'State expropriation is theft!' in front of Chief Executive Officer of German bank Hypo Real Estate Axel Wieandt before the bank's shareholder' meeting in Munich October 5, 2009. Nationalised German real estate lender Hypo Real Estate pegged its capital needs at 10 billion euros ($14.54 billion) due to past and expected future losses, its chief executive said on Monday. REUTERS/Michaela Rehle (GERMANY BUSINESS POLITICS)

Sok kisbefektető részére az angolul squeeze-out-nak hívott akció szörnyű drámát jelent. Többen a nyugdíjas korukra félretett megtakarításaikat vesztették el, de a legnagyobb tragédia a Stuttgart közelében élő Ulrike Struzeket érte. Mint a berlini Der Tagesspiegel írta, az asszony tizenhárom évvel ezelőtti szülésekor Lydia nevű kislánya - orvosi műhiba következtében - súlyos fogyatékkal jött a világra. A kártérítés jelentős részét, mintegy 160 ezer eurót a HRE biztosnak mondott papírjaiba fektette Struzek - ezekért most 7800 eurót fog kapni.

A kisbefektetők kiszorítására elvben csak akkor van lehetőség, ha egy befektető 95 százalékos tulajdonnal bír. A bankválság nyomán a nagykoalíciós Merkel-kormány ezt a határt a Soffin érdekeltségei esetében 90 százalékra csökkentette.

A szövetségi köztársaság hat évtizedes történetében most fordult elő első ízben, hogy az állam teljes egészében kisajátított egy magánbankot. A részvényekért fizetendő 1,30 eurót alamizsnának nevezte Daniela Bergdolt. A kisbefektetői érdekvédelmi szervezet, a DWS képviselője szerint az államosítás helyett a Commerzbanknál alkalmazott stratégiát kellett volna követni. A nagykoalíciós kormány több mint 18 milliárd eurós pénzügyi injekciót nyomott a második legnagyobb kereskedelmi bankba, s ezzel 25 százalékos tulajdonrészhez jutott. A Commerzbank az állami mankóval talpra tudott állni, részvényárfolyama azóta szépen emelkedik.

A HRE azonban a Commerzbanknál sokkal súlyosabb eset, a tengerentúlon végzetes spekulációkba bonyolódott müncheni pénzintézet még legalább 2015-ig állami tőkeinjekciókra szorul. A kisbefektetők nem adják fel, perek sorozatával akarják semmissé tenni a szerintük az egykori NDK diktatúráját idéző "kifacsarásukat".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.