Bíróságon folytatódik a telekcsereügy?

Lapértesülések szerint a hét közepén Oszkó Péter kezdeményezheti, hogy a bíróság állapítsa meg a sokat vitatott Sukoró-Pilis telekcsereügylet semmisségét. Értesülésünk szerint a pénzügyminiszter döntéséről az ügyben érintett apparátus egy része még nem értesült.

Az ügy előzménye, hogy a múlt héten az ügyészség és az MNV Zrt. azonos képesítésű értékbecslői által számolt telekértékek között majd hatszázmillió forintos különbség volt, s ennek kapcsán Oszkó pénteken kijelentette: meg kell tenni a szükséges jogi lépéseket. Az ügyet ismerő forrásaink azonban figyelmeztetnek: mivel közeleg az időpont, amikor a King's City-beruházáshoz tervezett kaszinókoncessziót alá kellene írni a befektetőkkel, a mostani nyilatkozat akár nyomásgyakorlásként is felfogható.

Hiába ugyanis a szerződés semmisségét megállapító számvevőszéki állásfoglalás és a miniszter akarata, a döntő szót ebben a bíróságnak kell kimondania. A helyzetet bonyolítja, hogy a szerződéssel kapcsolatban felhozott kifogások egyike sem Joav Blum számlájára írható. Tehát - hangsúlyozzák a lapunk által megkérdezett jogászok - ha a bíróság semmisnek ítéli a szerződést, az üzletember ezt követően akár kártérítést is követelhetne.

Oszkó Péter megálljt parancsolhat

Információink szerint ugyanakkor Blum hajlik arra, hogy többet fizessen, noha Oszkó Péterrel való találkozóján még elzárkózott ettől.

Az ügyben eddig eljáró vagyonkezelőhöz még semmilyen utasítás nem érkezett a szerződés semmisségével kapcsolatban. Márpedig, ha a PM kezdeményezné a semmissé nyilvánítást, a kereset benyújtásába alighanem az MNV Zrt. ügyet ismerő szakértőit is bevonnák. Egyelőre kérdés, milyen jogalapra hivatkozhat a PM egy több mint egy éve megkötött szerződés esetében: önmagában az értékaránytalanság sem feltétlenül elegendő indok, ám ha az is lenne, akkor azt jogilag alá kell támasztani. Állítólag az ügyészség szakértőjének véleményéről sem egységes az apparátus véleménye: vannak olyan jogi szakértők, akik szerint már hatályon kívül van az a szabályozás, amely alapján az ingatlanbecslő megjelölte az árat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.