A válság átrajzolja a térképet

A hitelforrások továbbra is szűkösek, a munkanélküliség növekszik, és a krízis rontott a kontinens növekedési potenciálján - mondta Marek Belka, az IMF európai osztályának vezetője a Nemzetközi Valutaalap szombaton közzétett elemzése alapján. Az IMF becslése szerint Európa fejlett gazdaságaiban idén átlagosan négyszázalékos visszaesés, jövőre 0,5 százalékos növekedés várható.

A földrész feltörekvő gazdaságaiban ebben az évben várhatóan 6,6 százalékkal zsugorodik a gazdaság, 2010-ben viszont a térség legtöbb országába visszatér a növekedés, összességében 1,7 százalékos bővülés várható. A Valutaalap előrejelzése szerint Magyarországon a bruttó hazai össztermék az idén 6,7 százalékkal, jövőre 0,9 százalékkal csökken, az infláció ebben az évben 4,5, 2010-ben 4,1 százalék lesz.

A válság átrajzolta a világgazdaság térképét a felzárkózó országok, főleg Kína javára. A nagy felzárkózó gazdaságok közül Kína lesz a bajnok, egyszersmind világbajnok, jövőre várhatóan 9 százalékos GDP-növekedéssel, a második helyre India számíthat, 6,4 százalékos növekedéssel. - Az előrejelzések arra vallanak, hogy Kína és India segítik a világgazdaságot kilábalni - mondta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank közgyűléséhez kapcsolódóan rendezett tanácskozáson a Világbank elnöke, Robert Zoellick.

Az IMF szerint a fejlődő országok jövőre sokkal nagyobb - átlagosan 5,1 százalékos - gazdasági növekedésre számíthatnak, mint a fejlett országok, amelyekben átlagosan 1,3 százalékos GDP-többlet várható. A felzárkózó ázsiai gazdaságoknak jósolt, átlagosan 7,3 százalékos gazdasági növekedéshez képest az Egyesült Államokban várt 1,5 százalékos, a Japánban várt 1,7 százalékos és az euróövezetben várt 0,3 százalékos növekedés még jobban eltörpül.

Európában a kilábalás az európai fogyasztóktól függ. Csakhogy a gazdag országokat mind jobban nyomasztja a gazdaságösztönzés miatt növekvő adósság terhe, amely 2014-re elérheti egyévi hazai össztermékük (GDP) 110 százalékát - figyelmeztetett az IMF fő közgazdásza, Olivier Blanchard. Szerinte az államháztartási hiányokat csak akkor lehet leépíteni, ha a fogyasztók átveszik a stafétabotot az államtól a keresleti oldalon. A fejlett országokban azonban az öregedő, mind több egészségügyi kiadással terhelt lakosság erre hosszabb távon mind kevésbé képes.

Az IMF és a Világbank isztambuli közgyűlése keretében összeült a Nemzetközi Valutaalap (IMF) politikai-stratégiai testülete, a Nemzetközi Monetáris és Pénzügyi Bizottság (IMFC) is. A testület állást foglalt amellett, hogy a világ országaiban folytatni kell a gazdaságot ösztönző költségvetési, pénzügyi és pénzügyi szektorbeli programokat mindaddig, amíg a tartós gyógyulás biztosított nem lesz.

A testület egyszersmind úgy véli, növelni kell a felzárkózó gazdaságok befolyását az IMF döntéseire. Meg kell tartani a kvótarendszert, vagyis azt, hogy az IMF tagországai világgazdasági súlyuk arányában szavaznak a közgyűlésben, de legalább 5 százalékkal el kell tolni a kvótaelosztást a túlreprezentált országok felől az alulreprezentált országok felé, gyakorlatilag a dinamikusan felzárkózó piacú és fejlődő országok felé. A testület felszólította az IMF igazgatótanácsát, hogy 2011. januárig végezze el a kvótareformot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.