Vincze minden borát átvizsgálják Egerben

Jövő héten a borhatóság emberei megszállják a hamisítási ügybe keveredett egri Vincze Béla bezáratott pincéjét. A borász jogorvoslattal él és szüretel. Egri bikavérét azonban már fél áron is láttuk a boltokban.

Egerben a hét végén mindenütt szüretelnek, a fürtök szedése közben bizonyára fő beszédtéma a borhamisítási ügybe keveredett Vincze Béla mesterborász esete. Szüretel Vincze Béla is, aki lapunknak elmondta: bár a hatóság bezáratta a pincéjét, a szüret most mindennél fontosabb. Vincze hétfőn jogorvoslattal él a bezárás ellen.

Vincze Béla

Az általa minősítésre küldött két egri bikavér mintában a hatóság a megengedettnél több glicerint talált, viszont eltűnt az a 250 hektoliter bor, amelyből a minták állítólag származtak. A neves borász azt állítja: ez nem a saját bora, hanem egy meg nem nevezett szőlőtermelőé, akinek ezzel a borral fizetett szőlőjéért az Egervin jogutódja, ő csak "nevére vette" a készletet, amely nem az ő pincéjében van. Vincze nem akarta megnevezni azt a két pincét, amelyikből a hamis minta származott.

A borhamisítási ügy miatt csütörtökön ülésezett az egri hegyközség választmánya. Megállapították, hogy a hegybíró, akinek tiszte az eredetvédett egri bikavér mintavételezése, nem követett el hibát. A tanácskozás után a Drahos-cégcsoporthoz tartozó Szőlőtermelő Csoport Kft.-t, valamint az Egervin-utód, felszámolás alatt álló Integrált Borgazdaság Zrt.-t nevezték a glicerines minták vételezési helyeként. A nevek nyilvánosságra hozataláról a hegybírók között vita volt, de végül így döntöttek.

Kocsi Emília, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Borminősítési Igazgatóságának (OBI) igazgatóhelyettese kérdésünkre pénteken elmondta: pontosan tudják, melyik az a két pince, ahol a glicerines bornak lennie kellene, de a hamis tételt ezekben már nem találtak. A jövő héten viszont a Vincze Béla pincekönyvében szereplő összes bort megvizsgálják. Az eredménytől függően hoznak majd újabb határozatot, s a szabályok szerint döntenek a végső büntetésről is. Ezzel az OBI teendője lezárul, de a jövedéki szabályok miatt a vám- és pénzügyőrség vizsgálhatja annak a bizonyos, csak szőlőtermelő barátnak a szerepét, akinek a glicerines borát állítása szerint Vincze Béla a nevére vette. Ha viszont az is kiderül, hogy pincekönyvet - ami hivatalos dokumentum - meghamisították, akkor a rendőrség is bekapcsolódhat az ügybe. Ettől persze a glicerines bor még nem lesz meg - könnyen lehet, hogy már régen a csatornába vagy valahol a földekre öntötték.

A kereskedők mindenesetre már reagáltak az eseményekre: a Vincze-borok közül a egri bikavért már fél árra leértékelve láttuk az egyik boltban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.