Töredékét érik Blum Sukoróért adott telkei?

Hatszázmillió forinttal drágábban számolták be Joav Blum pilisi és albertirsai földjeit a sukorói telkekbe - állítja az ügyészség, igazságügyi értékbecslőjükre hivatkozva, ám gyanúsítottként még senkit nem hallgattak ki. Egy másik igazságügyi szakértő eközben helybenhagyta a korábbi értékbecsléseket.

Két igazságügyi értékbecslő csaknem hatszázmillió forint különbséggel értékelt fel három földterületet Pilis és Albertirsa közelében. Joav Blum ezeket ajánlotta cserébe azon sukorói telkekért, amelyeken a King's City-beruházást valósítanák meg. Míg az ügyészség szakértőjének értékelése szerint csak alig 194 milliót ér a 787 millióért beszámított földterület, egy másik, ugyanolyan képesítéssel rendelkező szakértő szerint megalapozott a 787 milliós érték.

A King's City kapcsán a fővárosi főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. A nyomozásról korábban a Népszabadságnak annyit nyilatkoztak, hogy még nem lépett abba a szakaszba, amikor bárkit "megalapozottan" lehetne gyanúsítani.

Tegnap azonban Keresztes Imre ügyész sajtóközleményben tudatta: a főügyészség által kirendelt igazságügyi szakértő szerint a csereszerződéssel érintett albertirsai és pilisi ingatlanok összértéke 193,8 millió forint, amelyből 15,1 millió forint értéket képvisel a 4-es főút Monor-Pilis elkerülő szakaszának nyomvonalával érintett terület. Ezzel szemben a csereszerződésben az albertirsai és a pilisi ingatlanokat összesen 787,4 millió forint értékben számították be, vagyis a csereszerződésben megjelölt és a szakértő által meghatározott érték különbsége 593,5 millió forint - tette hozzá.

Mint írta, a szakértői vélemény megállapításairól a főügyészség - törvényi kötelességének eleget téve - tájékoztatta a Pénzügyminisztériumot, az MNV Zrt. ellenőrző bizottságát, valamint az ügyben ugyancsak vizsgálatot folytató Állami Számvevőszéket. A büntetőeljárásban még senkit nem hallgatott ki gyanúsítottként a főügyészség.

Az ügy ismerői különösnek találják, hogy folyamatban lévő nyomozásról ilyen nyíltan, sajtóközleményben beszél az ügyészség, holott az eljárás még a gyanúsításig sem jutott el, ugyanakkor, mint mondják, mindez a nyomozó hatóság kockázata. Lapunk időközben viszont úgy értesült: lezárásához közeledik az a Pénzügyminisztérium által kezdeményezett vizsgálat, amelyre - hasonló tárgykörben - Oszkó Péter adott utasítást a közelmúltban. A tárcavezető korábbi nyilatkozatai szerint gyakorlatilag ennek a vizsgálatnak az eredményétől tették függővé, hogy a beruházókkal aláírják-e a Közép-dunántúli Régió területére érvényes kaszinókoncessziós szerződést. A vizsgálat során több szakértő nem vállalta el a területek értékelését a kialakult politikai vita miatt.

A körülményekre és az időközben megjelent számvevőszéki jelentésre tekintettel - amely szerint gyakorlatilag semmis a telekcsere-szerződés, mert az jogszabályokba és a jó erkölcsbe ütközik - végül egy igazságügyi szakértőt, tehát az ügyészség szakértőjével megegyező képesítésű szakembert kértek fel. Ez az igazságügyi ingatlanszakértő azonban az MNV Zrt. által korábban készíttetett szakmai értékbecsléshez képest nem talált ár-érték eltérést, az értékelést szakmailag "alátámasztottnak és összegében jónak" ítélte meg.

A tegnapi ügyészségi sajtóközleményt követően erről az MNV Zrt. is sietve tájékoztatta a közvéleményt, holott korábban sem ők, sem a Pénzügyminisztérium nem tüsténkedett, hogy ismertesse a vizsgálat állását.

Túlzás volna tehát állítani, hogy közelebb kerültünk volna a nagy port felvert ügy megoldásához. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. mindenesetre szokatlan ötlettel állt elő: felkérik az ügyben eltérő véleményeket megfogalmazó szakértőket, hogy folytassák le szakmai vitájukat a földterületek értékével kapcsolatban. - Olyan szakkérdésről van szó, amelynek eldöntésére a hatályos törvények értelmében az MNV Zrt. nem jogosult - áll a vagyonkezelő lapunkhoz eljuttatott közleményében. Hozzáteszik: csak a vita lefolytatása után tudják kialakítani a szervezet szakmai álláspontját a további lépésekkel kapcsolatban.

Úgy tudjuk, időközben sor került a Joav Blum és Oszkó Péter közötti találkozóra, amelyen Blum egyértelművé tette: csak Sukorón tudja elképzelni a több év alatt egymilliárd eurós befektetés megvalósulását. Oszkó viszont ahhoz ragaszkodott, hogy rendezzék a vitatott jogi kételyeket. Információink szerint a két fél álláspontja jottányit sem közeledett.

A sukorói telek. Eleget vagy keveset adtak-e érte?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.