Nem kapkodná el az adócsökkentést a Fidesz

A büdzséhez igen, az adókhoz nem nyúlna rögtön a választások után a Fidesz. Varga Mihály alelnök szerint az szja-val egyező mértékre csökkenhetne az áfa és a társasági adó, de csak egy "éves lebontású forgatókönyv" alapján.

A "veszélyes" 2010-es költségvetési javaslat visszavonására szólítja fel a Fidesz a Bajnai-kormányt, mert a csomag alkalmatlan arra, hogy a parlament érdemi vitát folytasson arról - foglalható össze Varga Mihálynak, a párt alelnökének tegnapi tájékoztatóján elhangzott álláspontja. Varga - aki 2001 és 2002 között pénzügyminiszter volt - úgy látja, az előterjesztés nem szolgálja a tartós gazdasági növekedést, hiányoznak belőle az adóteher mérséklését szolgáló intézkedések, miközben az emberek életszínvonalának romlását hozza. A javaslat tovább növeli a munkanélküliséget és erodálja a reálbéreket. A politikus külön kiemelte a gyermekétkeztetés önkormányzati normatívájának, valamint a fűtéstámogatás karcsúsítását. A párt szerint a kormánynak újra kellene terveznie a költségvetést.

- Az egykulcsos adó egy lehetőség, a családi adózás bevezetése a másik, mindkettőnek vannak támogatói a Fideszen belül, de a kettő kombinálható is - fejtette ki lapunk kérdésére Varga Mihály, aki egy múlt heti rendezvényen arról is beszélt, hogy ha az egykulcsos adó mellett dönt kormányra kerülése esetén a Fidesz, akkor annak alacsonyabbnak kell lennie 21-22 százaléknál. Ezzel a mértékkel még az Orbán-kormány idején készített kalkulációkat a Pénzügyminisztérium, ám időközben a régiós adóverseny, valamint a gazdasági válság miatt ez már túlzott elvonás lenne. Varga kijelentette továbbá, hogy nemcsak az szja, hanem a társasági adó és az áfa mértékét is egységesíteni kellene, figyelembe véve a környező országok adópolitikáját.

Az alelnök konkrét mértéket ugyan nem közölt, de korábban Matolcsy György, a párt gazdasági programjának egyik alkotója lapunknak úgy nyilatkozott, hogy 15 és 20 százalék között volna érdemes megállapítani azt (Matolcsy a tb-járulékot is erre a szintre csökkentené). Szakértők szerint kiindulva abból, hogy az áfa felső kulcsa jelenleg 25 százalék, a társasági adó pedig 19 százalékra emelkedik jövőre, az érzékelhető adómérséklés érdekében a 15 és 18 százalék közötti tartományban kell megállapítani az új, egységes adószintet.

Kérdésünkre Varga Mihály elmondta, hogy egy választási siker esetén nem nyúlnának év közben az adószabályokhoz. Utalt arra, hogy Németországban bizonyos adószabályokat két évvel a hatálybalépésük előtt fogadnak el, hogy a gazdálkodóknak legyen elég idejük felkészülni a változásokra. - Ha lesz koncepcionális változás, akkor azt csak úgy lehet meglépni, hogy előre, éves lebontású forgatókönyv készül az ország számára a tervezhetőség miatt - tette hozzá.

A pénzügyminiszter nem lát mozgásteret

- Nem gondolom, hogy a költségvetési fő számok tekintetében lenne mozgástér, mire egy új kormány új költségvetést alkot és végigviszi a parlamenten, már legalább októbert írunk - reagált Oszkó Péter pénzügyminiszter a fideszes politikusok nyilatkozataira, melyekben egy új költségvetés benyújtását helyezték kilátásba a választások után. A portfolio.hu beszámolója szerint Oszkó arról is beszélt egy rádióműsorban, hogy "irdatlan" fegyelmezett költségvetési gazdálkodást kell folytatni az utolsó hónapokban. A pénzügyminiszter a Gazdasági Rádiónak kijelentette, hogy senki nem akar választási költségvetést.

Oszkó Péter (háttal) a parlament költségvetési bizottsága előtt - szemben a Fidesz szakpolitikusai (jobbról Varga Mihály)
Oszkó Péter (háttal) a parlament költségvetési bizottsága előtt - szemben a Fidesz szakpolitikusai (jobbról Varga Mihály)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.