Kínai blokk a BorsodChemen

A BorsodChem együttműködő partnereként elfogadná a főtulajdonos Permira a BC körül közelmúltban megjelent kínai Wanhuát, ám annak tulajdonosi terveiről hallani sem akar. Ha nem lesz megegyezés, a fő hitelezők kezébe kerül a cég sorsa.

Nehezen tűnik összeegyeztethetőnek a BorsodChem (BC) körül a közelmúltban megjelent kínai vállalat, a Yantai Wanhua és kazincbarcikai székhelyű vegyipari társaság jelenlegi fő tulajdonosának, a Permira alapoknak a magyar vállalat jövőjével kapcsolatos elképzelése. Legalábbis ez szűrhető le Christian Neuss, a Permira vezetőjének mondandójából, amelyet egy háttérbeszélgetésen ismertetett az újságírókkal.

Büchele és Neuss. Törhetik a fejüket
Büchele és Neuss

A probléma abból fakad, hogy a Wanhua nemrégiben áttételes befolyást szerzett a BorsodChem úgynevezett mezzanine-hiteleinek (alárendelt kölcsöntőke) egy jelentős része fölött, s egyúttal jelezte stratégiai befektetőként megjelenne a vállalatban. A Wanhua jogilag még nem szerezett tulajdont az említett hitelekben, azokat két hongkongi befektetési alap vásárolta meg. Igaz, a jelenlegi "felállást" ismerő szakemberek lapunknak úgy nyilatkoztak, hogy valószínűsíthető: az alárendelt kölcsöntőke hivatalos tulajdonosai a Wanhua érdekeit képviselik. A helyzetet több hét találgatás után gyakorlatilag egyértelművé tette a kínai cég héten kiadott közleménye, amelyben úgy fogalmaznak, hogy olyan megállapodásra törekszenek, "amely magában foglalja a Permira teljes kivonulásának előmozdítását a BorsodChemből." Ezek alapján szándéka egyértelműnek mondható: a BC fölötti irányítás teljes megszerzésére törekszik. Neuss ugyanakkor úgy fogalmazott: ahhoz a Wanhuának nem kell tulajdonosi szerepet vállalnia, hogy hozzájáruljon a cég sikeres működéséhez.

A Permira és a Wanhua álláspontja között nincs átfedés. Pedig a két fél közötti megegyezés fontos a BC-nek, amelynek szeptember végéig a hitelezőivel és a magyar állammal is meg kellett volna állapodnia kölcsönei átütemezéséről.

A BC forgalma ugyanis a gazdasági válság következtében zsugorodott, így egyik TDI-gyárának - más mellett az autó- és az építőipar számára izocianátokat gyártó üzem - működését is felfüggesztette. A BC helyzetét a felhalmozott mintegy nettó egymilliárd eurós adósságállomány is nehezíti. Christian Neuss szerint a kölcsönök átütemezése és a működés költséghatékonyságát érintő tárgyalások a hitelezőkkel már a végéhez közeledtek, amikor a Wanhua lépéséről értesültek. Ezek az egyeztetések egyébként eredményesek voltak, hiszen a Magyar Fejlesztési Banktól ígérvényt kaptak egy 100 millió eurós hitel folyósítására. A Permira emellett pedig 80 millió euró friss forrást biztosít a vállalat számára. Ezekből többek között a TDI termelő- egységet bővítenék és fejlesztenék, miután úgy érzékelik a piac kezd magához térni. Arról is megegyeztek a mezzanine-hitel-tulajdonosokkal - még a Wanhua képbe kerülése előtt -, hogy tőkéjüket a vállalatban tulajdonrésszé alakítják.

- Mindenki számára az lenne a legjobb, ha az átstrukturálásról szóló megegyezéseket a Wanhua elfogadná és aláírná, így együttműködő partnerként venne részt az átalakításban. Ha ezt nem teszi meg akkor újra kell kezdeni az egyeztetéseket a hitelezőkkel, de ez borzasztó nehéz helyzetet teremtene. A BC főbb hitelezői - egy csaknem 60 bankot tömörítő konzorcium - október 6-ig adtak időt - mondta Neuss. Amennyiben eddig nem születik meg a megállapodás, akkor valóban a főbb tulajdonosok kezében van a döntés, a hogyan továbbról. - Erős a visszajelzés részükről, hogy mi irányítsuk a társaságot - tette hozzá az előzőekhez a Permira vezetője. Az hogy a Wabhua bekerül-e a BC vezetésébe, kritikus kérdés - tette hozzá Wolgang Büchele, a BC vezére.

A céget irányító bizottság rendszeresen összeül, ahol többi között az árazás vagy a költségstruktúrát is megvizsgálják. A Wanhua viszont versenytárs is, vagyis igencsak bizalmas információkhoz juthatna hozzá tulajdonosként, amelyet felhasználhatna a BC-vel folytatott versenyben.

A mezzanine-hitelek tulajdonosának a kiléte azért nem mellékes a jelen helyzetben, mert azokat idővel a BorsodChemben társasági részesedéssé alakítják. A jelenlegi teljes alárendelt kölcsöntőke-állományt figyelembe véve, az 19 százalékos részesedést biztosítana a BorsodChemben - jelezték a Permira részéről. Hogy ebből pontosan mennyi van a Wahnua érdekeltégeinél, azt nem tudják - mondta. Minden esetre Christian Neuss úgy nyilatkozott: szándékaik szerint még legalább 3-4 évig nem adják el a kazincbarcikai társaságot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.