Brüsszelbe viszi a Porr a tendervesztést

Az Európai Bizottsághoz fordul a Porr Építési Kft. azok után, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) a napokban semmisnek nyilvánította a cég pályázatát az M0-s autóút M6-os autópálya és 51. számú főút közötti szakaszának kivitelezésére, és arra kötelezte a kiíró Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-t (NIF), hogy harminc napon belül újabb döntést hozzon. A KDB indoklása szerint a Porr ajánlata nem felelt meg a minimális alkalmassági követelményeknek. A cég szerint ez nem az ő mulasztása: az ajánlatkérő NIF műszaki szakemberei több hónapon át vizsgálták ezeket a kérdéseket, és a cég szerint néhány tisztázó kérdéssel elejét lehetett volna venni a KDB döntésének. Ennek kapcsán úgy tudni, hogy a KDB által elmarasztalt NIF időközben már kiküldte ezeket a "tisztázó kérdéseket" a pályázó cégeknek.

A Porr szerint a KDB három ponton állapított meg problémát a pályázatában. A Porr a referenciamunkák és a kivitelezéshez szükséges eszközöknél is az anyavállalathoz, a Porr AG-hez tartozó osztrák cég referenciamunkáival, illetve egy esetben eszközével indult. Ezen felül a KDB szerint a Porr munkavállalóinak a szakmai önéletrajza nem volt a megkívánt részletességgel kitöltve. Mészáros József, a Porr Építési Kft. ügyvezető igazgatója szerint több tucat olyan műszaki vezetőjük van, aki alkalmas az adott munka irányítására.

A pályázaton három cég indult: a hasonló okokból szintén kizárt Nemzetközi Vegyépszer Zrt. és az A-Híd Építő Zrt. vezette M-0 déli ág II. Konzorcium. Mészáros József szerint a Porr Építési Kft. ajánlata volt a legolcsóbb, 6,5 milliárddal került kevesebbe, a Nemzetközi Vegyépszer 31,4 és az A-Híd Építő vezette konzorcium 34,8 milliárdos ajánlatánál.

Amennyiben a NIF meg akar felelni a KDB döntésének, úgy az építkezés legkevesebb 6,5 milliárddal többe fog kerülni - mondja Mészáros József. Ebből egy kisebb város elkerülő útját meg lehet építeni - érzékeltette az ügyvezető az összeg súlyát.

A KDB döntését Magyarországon csak bíróságon lehet megtámadni, azonban ez hoszszadalmas folyamat. Mivel a kivitelezés az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg, így az Európai Bizottságnak felülvizsgálati joga van - illetve szakembereik egyébként is rendszeresen auditálják az ilyen kivitelezést. A Porr Kft. most egy ilyen, azonnali auditot kér Brüsszeltől, remélve, hogy gyors eredmény születik. (B. Z.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.