Bezáratták az egri bezzegborász pincészetét
Szeptember 22-én a Borminősítési Igazgatóság harminc napra bezáratta az egri Vincze Borászat pincéjét, ugyanis hozzáadott glicerint találtak a 2005-ben az év bortermelőjének választott Vincze Béla egy exportra szánt borában, majd két másik, már belföldi forgalomban lévő borban is - írja az Index. A borászati felügyelők újabb vizsgálatot indítanak, a boltokban lévő borokat is bevizsgálják. A laborvizsgálatok során megállapították, hogy a bikavér hozzáadott, nem természetes úton képződött glicerint tartalmaz, míg az egri bikavérek glicerintartalma általában 7-9 gramm literenként, ebben literenként 21,6 grammot találtak a Borminősítési Igazgatóság szakemberei.
A borászok tudják, hogy a glicerin a természetes bornak rendes alkotórésze. Az erjedés alatt a cukorból képződik: 100 súlyrész cukor erjedése végén 3,23 súlyrész glicerin keletkezik. A természetes borok 100 rész alkoholra legalább 7 rész, legfeljebb 14,4 rész, s átlagban 10 rész glicerint tartalmaznak. Az üres, fanyar és savanyú borok javítására, továbbá a mesterséges borok testesebbé tételére néha glicerint is tesznek a borhoz. A glicerinnek a borászatban való alkalmazása azonban tilos.
Vincze Béla, borászat