Ablakon berepülő gyilkosok

Volt korszak, amikor a felüljárókról dobálók törték be az autók üvegeit, ma is rendszeresen okoznak sérüléseket, és olykor halált is az elszabadult alkatrészek.

A felpattanó kavics általában csak a szélvédőt teszi tönkre, a leszakadó kerék már személyi sérülést is okozhat, az elszabadult pótkocsi pedig négy ember halálát is okozta, csakúgy, mint a trélerről leborult munkagép, valamint az utastérbe repülő alkatrész. A négytagú kiskunhalasi baráti társaság személyautóval utazott a 62-es út Szabadegyháza és Perkáta közötti szakaszán, amikor a szembejövő kamion elhaladása után egy fékpofa betörte a szélvédőt. Az autó vezetője életveszélyesen megsérült, őt a székesfehérvári kórházba szállították a mentők, a hátul ülő hölgy azonnal meghalt. Azt még nem sikerült megállapítani, hogy a kamionról szabadult el az alkatrész, vagy már korábban az útra esett, valamelyik kerékről felverődött, de az tény, hogy a teherkocsi vezetője nem észlelte a balesetet, és nem is állt meg.

Elszabadult és kárt okozó alkatrészről írt egyik olvasónk: "Amikor berobbant a szélvédő, nagyon meglepődtem, először még fájdalmat sem éreztem, pedig üvegdarabok szurkálták össze arcomat, de abban a pillanatban inkább arra figyeltem, hogy biztonságosan az út szélére kormányozzam és megállítsam a kocsit."

Sípos István olvasónk évente százezernél több kilométert vezet, került már ki teherautó-kereket éjszaka, aztán félregurította, hogy másnak se legyen baja, de ezen most ő is elcsodálkozott, ahogy a rendőrök is, akiket felhívott. Nehezen hitték el neki, hogy egy fékbetét repült a kocsijába. Mindig van nála kamera és laptop, így a digitális fotót perceken belül elküldte az ügyeletesnek, aki járőrt irányított a helyszínre.

Egyedül utazott, szerencsére nem sérült meg komolyabban, mert becsapódáskor becsukta a szemét, így "csak" az arcából és a kezéből kellett szilánkokat kiszedni. Az eset a 4-es úton történt, Szolnokról Pest felé menet, az újlengyeli elágazás előtt ötszáz méterrel. Sípos József szerint egy szemből jövő teherautóból vagy annak kereke alól repülhetett az alkatrész a kocsi szélvédőjébe, amit áttört, és a műszerfalba bemélyedve állt meg, szerencsére, mert a kilósnál nehezebb vas fékbetét 70-80 kilométeres sebességnél súlyos tragédiát okozhatott volna. Ha akkor gyorsabban megy akkor, a becsapódás ereje is nagyobb...

Nem állt meg senki, valószínűleg nem is észlelték a szembejövők a bajt. A berepülő fékbetét tönkretette a két hónapos Ford Mondeo Ghia szélvédőjét és műszerfalát, mely véget vetett az életveszélyes száguldásnak. Örült, hogy ennyivel megúszta, bár a kocsiban keletkezett kár négyszázezer forint volt, cascója pedig félmillió forintos önrészre van kötve.

Az autóba berepült fékalkatrész több kérdést is felvet: ki az a felelőtlen ember, aki a láthatóan teljesen elkoptatott, betét nélküli fékkel közlekedik, és milyen vizsgán vagy ellenőrzésen ment át, ha egyáltalán volt érvényes forgalmi engedélye? Vagy ki szállít úgy fémhulladékot, hogy rakománya az útra eshet, és halálos sérülést okozhat?

A szélvédőt betörve a műszerfalon landolt a fékbetét
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.