Svájc lekerül a szégyenlistáról

Az adócsalás megelőzését, illetve leleplezését célzó egyezményt kötött Svájc az Egyesült Államokkal pár napja.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szigorú nemzetközi ajánlásainak megfelelő szerződés értelmében a két ország kölcsönösen és automatikusan kiszolgáltatja egymásnak az adóelkerüléssel alaposan gyanúsítható állampolgárok bankszámlaadatait. Az adathalászatot, "csemegézést" azonban kategorikusan tiltja az egyezmény, amely nem visszamenőleges hatályú.

A Boston Consulting Group adatai szerint az 1890 milliárd dollárral a világ legnagyobb offshore vagyonkezelőjének számító helvétek március óta sorozatban írják alá az adóügyi egyenszerződéseket - eddig tizenegy OECD-tagállammal szignálták a papírokat. Az adócsalások megnehezítésére kidolgozott OECD-előírások elfogadásával Svájc kikerül a szürke zónából, ahová az információcserét, együttműködést megtagadó adóparadicsomok tartoznak. Április óta olyan adóparadicsomok fehérítették ki szabályozásukat, mint Aruba, Bermuda és San Marino. Az utolsó csatlakozó Ausztria volt.

A svájciak számára a legfontosabb persze az amerikaiakkal kötött szerződés volt. Mint ismert, Svájc a banktitokra hivatkozva először megtagadta, később egy augusztusi alku eredményeként mégis engedélyezte a UBS banknak, hogy kiadja az amerikai hatóságoknak az adócsalással gyanúsított 4450 tengerentúli számlatulajdonos adatait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.