Csökkenő ipari, növekvő lakossági áramár

Míg a céges vevők számára irányadó "szabadpiaci" áramárak tovább estek, a lakossági tarifák nem lesznek alacsonyabbak.

Tovább csökkentek a 2010-re vonatkozó "szabadpiaci" áramárak a Magyar Villamos Művek (MVM) múlt szerdai árverésén. Habár a viszonyítási alapul szolgáló tavalyi adatokat nem tették közzé, bizton állítható, hogy 20 százalékos vagy akár nagyobb áresés is tapasztalható volt. Szabadpiaci árverést ipari-céges fogyasztók - illetve az őket kiszolgáló kereskedők - számára tartanak. Idén ez volt a legnagyobb kiírás.

Mindez azonban nem vonatkozik a lakossági áramtarifára. Mi több: szakértők szerint az tovább emelkedik. A lakossági ár - ideértve a közintézményeket és a legkisebb cégeket is - nem árverésen, hanem különböző egyezményeken, gazdasági elemzések mentén alakul ki. Eme tarifa felett a Magyar Energia Hivatal (MEH) a "szabadpiacinál" szorosabb felügyeletet gyakorol, épp a lakosság védelmére hivatkozva. Kétségtelen: tavaly igen magasra hágtak a nemzetközi olaj- és áramárak, amikor ennél jóval szerényebben emelkedtek a lakossági terhek. (Ráadásul a magyar ipari-céges fogyasztók számára a szabályok változása akár 100 százalékos áremelkedést is eredményezett.) A lakossági áramárak így most sem követik a nemzetközi árzuhanást.

Ám hogy pontosan miért nem, az most is meglehetősen kusza. Lapunk korábbi becslése szerint az áramszektorban az alacsonyra becsülhető beszerzési árak és a magas eladási árak miatt mintegy félezermilliárdos többlet alakulhatott ki idén. E többlethaszon "vádját" az összes érintett áramcég - illetve az ellenőrzésükre hivatott hivatal is - határozottan visszautasította. Felmérésünkben szakértők a magas villanyárakat azzal indokolták, hogy az áramot az ellátásbiztonság érdekében még tavaly drágán kellett beszerezni. Ugyanakkor e logika alapján akkor még lehetségesnek tartották, hogy a mostani alacsony árak áldomásaiból jövőre a lakosság is részesülhet.

Információink szerint azonban ez elmarad. Úgy tudjuk: az MVM - amely a lakossági árak mögött is ott áll nagykereskedőként - nem tervez ármérséklést. A társaságnál kérdésünkre kifejtették: a lakosság számára átadott áram nagykereskedelmi ára még mindig nem éri el a múlt heti árverésen kialakult, igen alacsony ipari nagykereskedelmi ár mértékét. Így megfogalmazásuk szerint a piaci folyamatok a lakosságnál nem indokolnak nagykereskedelmi árcsökkentést. Hozzátették: a hatáskörükbe tartozó nagykereskedelmi ár a lakossági áramtarifának kevesebb mint harmadát teszi ki, vagyis a többi tétel tőlük teljesen függetlenül rakódik a tarifára. Egyszersmind cáfolták, hogy ma már nem a MEH határozná meg az eladási árukat. Mint arról korábban beszámoltunk, az MVM vevőinél, a lakossági áramszolgáltatóknál novembertől nem a nagykereskedelmi ár, hanem más tényezők miatt várható néhány százalékos emelés.

Ebből tehát az következik, hogy nemcsak az MVM, hanem a MEH sem látja indokoltnak az MVM-et lakossági árcsökkentésre kényszeríteni. Kérdésünkre, miszerint miért nem érvényesül a nemzetközi, illetve a magyar "szabadpiaci" áramáresés a lakosság esetében, Békés György, a MEH főosztályvezető-helyettese a hivatal 15 éves fennállását ünneplő múlt heti rendezvényen - az MVM-mel egybehangzóan - kifejtette: a lakossági ár még mindig alacsonyabb, mint a viszonyítási alapul szolgáló nemzetközi tarifák. Vagyis a lakossági árat emelni kellene ahhoz, hogy az "piaci" szintre emelkedjék. Mivel most szerintük a két ár igen közel áll egymáshoz, szorgalmazzák, hogy ez hosszú távon meg is történjék.

A Mavir új diszpécserközpontjában - a számtengerből sehogy sem jön ki a tarifa csökkenése
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.