Röviden

Bajnai: Az ország már képes a piacról finanszírozni magát

Bajnai Gordon szerint Magyarország már képes lesz a piacról finanszírozni magát, miután az államháztartás hiányának csökkentésére tett intézkedéseivel visszaszerezte a befektetők bizalmát. A Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozva a kormányfő kijelentette: 2011-2012-re Magyarország az egyike lesz azoknak a gazdaságoknak a régióban, amelyek a leggyorsabban lábalnak ki a krízisből. Elmondta, hogy Magyarország államháztartási hiánya jövőre a GDP 3,8 százaléka lesz, amellyel az ország az egyik legstabilabb gazdasággá válhat Európában. (MTI)

Beszáll az állam a tészek tészébe

A Regionális Fejlesztési Holding Zrt.-n keresztül tőkeemeléssel 75 százalékos tulajdonrészt szerez az állam a Dél-alföldi Termelői Értékesítő Szervezetek Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.-ben (Datész Zrt.) - jelentette be Mórahalmon Gráf József agrárminiszter. Az állami fejlesztőcég 600 millió forintos tőkeemelést hajt végre a kilenc dél-alföldi termelői értékesítő szervezet (tész) által alakított részvénytársaságban. Ezen túlmenően 465 millió forint tagi kölcsönt nyújt a cégnek. A Magyar Fejlesztési Bank a közeljövőben további 450 millió forint kedvezményes hitellel támogatja meg a Datészt. (T. I.)

Még egyszer bejelentették a gázárcsökkentést

Átlagosan 10-14 százalékkal csökken a földgáz ára október 1-jén a lakosságot és a kisfogyasztókat ellátó úgynevezett egyetemes szolgáltatói körben - jelentette be tegnap - korábbi információinkat megerősítve - Szollár Domokos kormányszóvivő. Matos Zoltán, a Magyar Energia Hivatal nemrég kinevezett elnöke közölte: a legkevesebbet fogyasztók bruttó köbméterenkénti tarifája a jelenlegi 131,9 forintról 119 forintra csökken. (Ez számításunk szerint 9,78 százalék.) A jövőre nézve Matos Zoltán a gázbeszerzési árak enyhe emelkedését említette, amit a devizaárfolyam tompíthat. A szóvivő emlékeztetett: a kormány jövőre leépíti a lakossági gáz- és távhőár-támogatást, de a távhő áfája a mostani 18 százalékról 5 százalékra csökkenhet. (Munkatársunktól)

Az OTP bevezeti az antennás bankkártyákat

Immár Magyarországon is igényelhető az érintés, azaz a hagyományos "lehúzás" nélkül is fizetésre használható bankkártya. A Mastercard Paypass nevű fejlesztését elsőként az OTP vezette be, egyelőre a Multipont Maestro kártyatípust teszik alkalmassá a Paypass fizetésre. Az új kártyával így alig öt másodperc alatt lehet fizetni. A 2002 óta bevezetett technológiát eddig 61 millió kártyához "csatolták", míg az elfogadóhelyek száma mintegy 153 ezer. A plasztiklapot elég néhány centire odahelyezni a kártyaolvasóhoz. A kis összegű, háromezer forint alatti fizetéseknél a rendszer PIN kódot sem kér. Az OTP Paypass kártyája tudja az összes hagyományos bankkártyafunkciót is. (V. G. G.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.