Nem köthet új autóbiztosítást a Wabard

Csütörtöktől nem köthet új biztosítást a Wabard Biztosító Zrt. A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) - a biztosítónál lefolytatott vizsgálat, illetve a rendelkezésére bocsátott adatok alapján - visszavonásig felfüggesztette a társaság kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb), casco és hazai, illetve nemzetközi közúti árufuvarozók felelősségbiztosítási termékeinek terjesztését. A tegnap nyilvánosságra hozott határozat igen kemény megállapításokat tartalmaz, kis túlzással nincs a Wabard működésének olyan területe, amelylyel elégedett lenne a PSZÁF.

A társaságnak többek között meg kell erősítenie információs és ellenőrzési rendszereit, valamennyi termékére a jogszabályoknak megfelelő, a kgfb-konstrukciókra pedig a biztosításmatematikai elvekkel is összhangban álló díjkalkulációt kell készítenie, illetve a törvényi előírásoknak megfelelő gyakorlatot kell kialakítania az eszközök értékelésében és a flottaállomány adatainak dokumentáltságára vonatkozó bizonylatolásban is.

A Wabardnak legkésőbb év végéig kell kijavítania a működésében feltárt hibákat, az idei kgfb-kampányban azonban már akkor sem indulhatna el, ha ennél gyorsabban végezne. A határozat szerint ugyanis szükség van a teljes szabályozási rendszer módosítására, amelyet három hónapig tesztelnie, majd egy független könyvvizsgálóval auditáltatnia is kell a társaságnak. Ez azt jelenti, hogy a tavaly létrehozott Wabardnak a 2008-as volt az első és egyben az utolsó kötelezőkampánya, jövőre ugyanis - legalábbis az eddigi értelemben - már nem lesz átkötési időszak. Ez pedig komoly érvágást jelent Wáberer György érdekeltségének, hiszen a mintegy kilencvenezer, személy- és teherautóra kötött kötelezővel a Wabard volt a tavalyi kampány második legnagyobb nyertese.

A Wabardnál egyelőre nem kívánták hosszabban kommentálni a PSZÁF határozatát. Megkeresésünkre most csak annyit mondtak, hogy a meglévő megállapodásokat a döntés nem érinti, a társaság továbbra is eleget tesz szerződéses kötelezettségeinek, így a kárkifizetések is rendben zajlanak. A Wabard ugyanakkor mindent megtesz azért, hogy a lehető leggyorsabban eleget tegyen a felügyelet előírásainak - tették hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.