Elsöpörték a Porrt az M0-son

Kénytelen lesz új győztest hirdetni az M0-s 51-es főút és az M6-os közti szakaszának autópályává fejlesztésére kiírt közbeszerzésen a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. A Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) ugyanis megsemmisítette az állami beruházó tendert lezáró augusztusi döntését.

A NIF eredeti határozata szerint a mintegy 11 kilométer hosszú, három forgalmi és egy leállósávos útszakaszt, valamint 11 műtárgyat, köztük két nagy Duna-hidat a Porr Építési Kft. építhette volna meg 28,3 milliárd forintért. A KD szerint azonban a cég ajánlata érvénytelen volt, mert az építkezés lebonyolításhoz szükséges, a dokumentációjában megjelölt munkagéppel valójában nem rendelkezett. Így ajánlata elfogadásával a NIF megsértette a közbeszerzési törvényt.

Az állami beruházó akkor is szabálytalanul járt el, amikor nem nyilvánította érvénytelennek a tenderen szintén részt vevő és műszaki vezetőjének szakmai megfelelőségét hibásan igazoló Nemzetközi Vegyépszer Zrt. pályázatát.

A KD döntése szerint a tenderre egyedül az A-Híd Építő Zrt. vezette M-0 déli ág II. Konzorcium adott érvényes ajánlatot. Valószínű, hogy a sorozatos szabálytalanságaiért ötmillió forint pénzbírság megfizetésére kötelezett NIF végül ezzel a pályázóval írhatja majd alá az M0-s bővítésének szerződését. Igaz, 33 milliárd forintos ajánlatát - a KD szerint szabálytalanul - korábban érvénytelennek nyilvánították. (K. Sz. A.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.