Függetlenül a szolgáltatóktól

Autonóm embernek autonóm ház jár. Hogy milyen? Autonóm, azaz szinte önellátó. Optimális autonómia esetén nincs szükség víz-, gáz-, csatorna- és villanyhálózatra. Félreértés ne essék, a rendkívül takarékosan üzemeltethető ház is megcsapolja a természetet - csak kihagyja a szolgáltatókat.

Érdekes épület várja december végéig a fővárosi Millenárison az érdeklődőket. Egy Autonóm Ház. Lényegében egy 50 négyzetméteres családi ház prototípusáról van szó, amely azt szemlélteti, hogy milyen megoldásokkal lehet önellátó egy otthon. A megújuló energiákkal működtetett, környezetbarát anyagokból épült ház 1:1 léptékű modelljében látható bioszolár fűtési rendszer napkollektorokkal. Napenergiával és széllel hajtott, hálózattal együttműködő áramellátó rendszer, esővíz-hasznosítás, komposztáló toalett. Valamennyi elem mellett ott a beszerzési ár és a megtérülési idő is.

"A Szelíd Technológia Alapítvány által lérehozott Autonóm Ház egy önellátó épület, mely a hálózatoktól (víz, gáz, villany, csatorna) függetlenül tud működni. Ezt úgy éri el, hogy rendkívül takarékos, és igényeit a természet megújuló forrásaiból nyeri" - foglalta össze lapunknak a ház koncepcióját a tervező Ertsey Attila. Az efféle házak létjogosultságát az adja, hogy az EU 2011-től megkezdi a passzívházak bevezetését. A fejlődés további területe az autonóm működés kiterjesztése az épület vízháztartására, anyagforgalmára, a fenntartható építés és működtetés egészére.

Az autonóm stílusú épület Ertsey Attila szerint passzívháznak is megfelel, hiszen olyan kiválóan szigetelt, hogy szinte nincs hővesztesége, azaz nem, vagy alig kell fűteni - illetve nyáron hűteni. Ha mégis, egy átlagos lakóház fűtési költségeinek tizedére van szükség.

A ház fűtését a nap, a biomassza és a talajhő adja. A tetőn elhelyezett napkollektorokból a nap által felmelegített víz egy hőszigetelt nagy bojlerbe kerül, ami nemcsak a meleg vizet, de a fűtés melegét is begyűjti. A ház fosszilis tüzelőt nem használ, ezért szén-dioxid-emissziója az eleve alacsony hőigény miatt minimális, illetve "légkörsemleges" is lehet biomassza-tüzelés esetén.

A biomasszafűtésre két példával is szolgálnak. A nappali közepén található pelletkandalló és a hátul elhelyezett faelgázosító kazán. A pellet fahulladékból préselt tüzelő. Olcsóbb, mint a gáz, de drágább, mint a tűzifa. Előnye, hogy nem kell fát hasogatni, és a tüzet táplálni, a kandalló automatikus. A faelgázosító kazán a fát magas hőfokon gázzá alakítja, majd ezt tökéletesen elégeti. Kevesebb fával több hőt képes leadni.

A légcserét talajhőcserélős hővisszanyerő szellőztetés végzi. A beszívott friss levegőt a talajban lefektetett csövön keresztül szívja be. Ez télen a talajhővel előmelegíti a levegőt, nyáron előhűti. Télen a beszívott előmelegített levegő ezután hőcserélőbe jut (hasonló az autók hűtőjéhez), ahol a távozó levegő hőtartalmát átveszi. Az így felmelegített levegőt már csak feleannyi hővel kell kiegészíteni, hogy elérje a szobahőmérsékletet. Nyáron a rendszer feleslegesé teszi a légkondicionálást.

Az autonómia felé mutat, hogy az Autonóm Ház áramigénye jóval kisebb a szokásosnál. Az energiatakarékos mosógép nem a mosószer erejével, hanem mechanikai hatással tisztít, hasonlóan a mángorlóhoz, vagy a régi keverőtárcsás mosógéphez. Nem kell vizet melegíteni, és a negyedórás mosási ciklus miatt áramigénye csekély. A ház világítása energiatakarékos és tartós LED-re alapozott. Tizenkét voltról (napelemről) működtethető hűtőgép, indukciós főzőlap vagy sparherd van beszerelve.

A ház áramát a nap és a szél termeli. A háztartási méretű szélkerék megtérülési ideje a mai árak mellett nyolc évre tehető. Az öt napelem panel együtt akár 500 W-ot termel. A ház működtetéséhez nem szükséges áramot tárolhatjuk akkumulátorban, de jobb a felesleget eladni a hálózatnak. Ezért látható két villanyóra a házban: egyik a vásárolt áramot méri, a másik az eladottat. A ház speciális elektromos rendszere ötmillió forintból kijön.

A ház ivóvizét a föld adja: talajvízkútból, melyhez egy szivattyú tartozik. Háztartásának egyéb vízigényét esővízzel fedezi. Az esővíz lezúdul a háztetőről, az esőcsatornába illesztett szűrő csak szűrt vizet enged tovább, a szennyezett a túlfolyón távozik. A fürdés és mosás használt, enyhén szennyezett vizét (az úgynevezett szürke vizet) még viszsza lehet forgatni, például WC-öblítésre. A kibocsátott szennyvizet növények tisztítják meg (ez a nádgyökérzónás tisztító). A komposztáló toalettből steril és szagtalan komposzt keletkezik.

Az önállóság további szintje a kukásautótól való függetlenség. Itt természetesen nem arra gondoltak a tervezők, hogy a házi szemetet elszórják az erdőkben, hanem arra, hogy itt a hulladékot szelektíven gyűjtik és amit lehet, újrahasznosítanak. Emiatt a hulladékemisszió alacsony, akár nulla is lehet.

Egy igazi Autonóm Ház fala vályogból, fából készülhet, hőszigetelése szalmából, újrahasznosított papírból és parafából. A tetejét fazsindely fedi, lapos tetején zöldtető virít. A zöldtető visszaadja a környezetnek a ház által elfoglalt területet, párologtatva klímát szabályoz, vizet tárol, oxigént termel és port köt meg. Az ultrakönnyű zöldtetőmodul tálcás rendszerű, szinte bármely tető elbírja. Alatta a tető szigetelése újrahasznosított PVC-fóliából készült. Ablakai a passzívház által megkövetelt háromrétegű hőszigetelő üvegből készülnek.

A koncepciót kidolgozó Ertsey Attila építész szerint az Autonóm Ház a hagyományos parasztgazdaságok és a modern városi élet előnyeit ötvözi. Szükség van erre? Ertsey Attila szerint igen. Egyre többen szeretnének ugyanis olyan vidéki épületbe költözni, amely minimális mértékben szorul rá a szolgáltatókra. A Millenárison látható ház azt bizonyítja, hogy ez a koncepció nem utópia, hanem nagyon is valóságos.

A modellházat megközelítő autonómia a gyűrűfűi ökofalu lakásaiban érhető tetten.

Ötletek az energiaautonómiához
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.