Röviden

Az idén már nem várható újabb devizakötvény-kibocsátás

Oszkó Péter a Dow Jones hírügynökségnek azt mondta: nem látja szükségét újabb külföldi eurókötvény-kibocsátásnak az idén, ugyanakkor érdemes újra elgondolkodni a belépésen az európai árfolyam-mechanizmusba. A pénzügyminiszter szerint az államháztartás hiánya a Magyarországba vetett bizalom megerősödésével itthonról is finanszírozható, s meglehet, hogy a Nemzetközi Valutaalap pénzügyi támogatásáról is lemondhatunk a helyzet további javulásával. Oszkó emlékeztetett arra, hogy az IMF-hitelkeret felhasználhatóságát a zökkenőmentes kormányváltás érdekében fél évvel, jövő októberig meghosszabbították. (MTI)

Fél év alatt 335 ezer mobil-előfizetést szüntettek meg

Június végén a mobiltelefon-előfizetések száma 11,9 millió volt, 335 ezerrel kevesebb, mint 2008 végén. A telefonbeszélgetések időtartamának 76 százaléka mobiltelefonokról indított hívások adták. Miközben a kábeles telefonálás egyre népszerűbb, a vezetékes vonalak száma tovább csökkent. Az internet-előfizetések száma viszont egy év alatt 347 ezerrel gyarapodott, 2,4 millió felett van. Közel kétharmaduk a széles sávú technológiához kötődik, ez a szolgáltatási terület 2008 júniusa óta 6 százalékkal bővült - áll a Központi Statisztikai Hivatal második negyedéves gyorsjelentésében. (K. B.)

Ebocsátások és rövidített műszak a Robert Boschnál

A Magyarországon is jelen levő Robert Bosch német jármű-villamossági cég az idén tízezer embert tervez elbocsátani, és további százezer dolgozóját rövidített munkaidőben foglalkoztatja az autóipari termelés visszaesése miatt - jelentette be Franz Fehrenbach vezérigazgató. Az elbocsátások után a Bosch mintegy 270 ezer embert foglalkoztat majd világszerte. A cég az idén komoly veszteséggel zár, a bevétele közel 15 százalékkal, 38 milliárd euróra esik. Arról Fehrenbach nem szólt, hogy ez a megszorítások a magyar gyárakat miként érintik. Ficzere Ferenc regionális kommunikációs igazgató mindenesetre bízik abban, hogy újabb csoportos létszámleépítésre nálunk nem lesz szükség. A Bosch egri, hatvani, miskolci és budapesti egységében több mint hétezer embert foglalkoztat. (MTI)

Ismét nőnek a közvetlen külföldi tőkebefektetések Kínában

A korábbi hónapok csökkenése után augusztusban ismét növekedésnek indultak a közvetlen külföldi tőkebefektetések (FDI) Kínában: az év nyolcadik hónapjában értékben 7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet, és 7,5 milliárd dollárt tettek ki. Júliusban és júniusban - rendre az egy évvel korábbiakhoz képest - 35,7 százalék, illetve 6,8 százalék volt az FDI csökkenése. A alacsony bérszínvonallal és hatalmas belső piaccal jellemzett Kína hagyományosan a külföldi befektetők kedvelt célpontja, így a trendfordulót természetesnek tekintik az elemzők. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.