Összeállt a banki kódex

A Magyar Bankszövetség elnöksége elfogadta a magatartáskódex végleges változatát, a bankok vezetői néhány napon belül aláírhatják a megállapodást. Az utolsó egyeztetést már nem Felcsuti Péter vezette, a bankszövetség elnöke lemondott posztjáról.

Információnk szerint a Magyar Bankszövetség elnöksége tegnapi ülésén elfogadta a banki magatartáskódexet, így elhárult az utolsó akadály is az elől, hogy a hitelintézetek csatlakozzanak a megállapodáshoz. Erre sem kell már azonban sokat várni: úgy tudjuk, a bankok vezetői napokon belül találkoznak Bajnai Gordon miniszterelnökkel, hogy aláírják a kódexet, amely a lakossági hitelezés egész folyamatát átfogja: a hitelekről adott információktól a szerződéskötés előkészítésén és a hitel gondozásán át egészen a problémás hitelek kezeléséig és a végrehajtások szabályozásáig.

Bár a formális aláíráson csupán a bankok csatlakoznak majd a kódexhez, a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) tervei szerint a megállapodás minden olyan pénzintézetre vonatkozna, amely lakossági hitelezéssel foglalkozik, így a pénzügyi vállalkozásokra és a lízingcégekre is. A kódexet ugyan elméletileg nem kötelező elfogadni, a felügyelet azonban a honlapján nyilvánosságra hozza azon cégek nevét, melyek nem csatlakoznak a megállapodáshoz - mondta lapunknak Farkas Ádám. A PSZÁF elnöke a kódexről csupán annyit árult el, hogy az aláírók önkorlátozást vállalnak a szerződésmódosítások, valamint a szerződések díjtételeinek egyes vonatkozásaiban. A megállapodás aláírása után azonban a felügyelet felteszi internetes oldalára a kódex teljes szövegét, így azt bárki elolvashatja - tette hozzá.

A bankszövetség tegnapi elnökségi ülését egyébként már nem Felcsuti Péter vezette le, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója ugyanis még reggel lemondott elnöki tisztéről. Szűkszavú közleményében távozását azzal indokolta, hogy a bankszakma egyes stratégiai kérdéseiben képviselt álláspontja jelentősen eltér a bankszövetség néhány meghatározó tagjának véleményétől.

Információnk szerint Felcsuti nem a magatartáskódex miatt távozott. Bár emiatt is voltak komolyabb súrlódások a szövetségen belül, de a távozó elnök tavaly áprilisi megválasztása óta többször is szembekerült az elnökségben néhány nagyobb bank vezetőjével. Vagyis a lemondás időzítése nem annak a jele, hogy Felcsuti ne értene egyet a kódex végleges változatával, távozásának bejelentésével csupán meg kívánta várni, míg a megállapodás eljut a célvonalig.

A bankszövetségnél nem kommentáltáki Felcsuti döntését. Csupán annyit mondtak, hogy az elnökség elfogadta a lemondást, utódját pedig az október 7-re összehívott testületi ülésen választhatják meg. A szervezetet addig Patai Mihály, az UniCredit Bank vezére, a bankszövetség alelnöke képviseli - tudtuk meg Müller János vezető tanácsadótól.

A felügyelet, a bankok és az ügyfél közötti viszonyt átláthatóbbá lehet tenni egy kódex szintű szabályozással, a jelenlegi gyakorlat megváltoztatására azonban ez nem elég - véli a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ). A szervezet szerint csak törvényi előírásokkal, szankciókkal lehet elérni, hogy egyetlen lakossági hitelezéssel foglalkozó intézmény se használhassa ki gazdasági erőfölényét, amikor ügyfelével szerződést köt.

Felcsuti a kódexet már csak a Raiffeisen vezérigazgatójaként szignálhatja
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.