A hamisítás ellenszere az utánozhatatlan minőség

Különcök, de megértők a divat diktátorai, akiknek, ha időnként el is szalad a fantáziájuk, azért alkalmazkodnak a realitásokhoz - állítja John Hooks. Ő csak tudja: évtizedek óta dolgozik a divatipar élvonalában, hosszabb ideje az Armani második embereként. Az ő feladata az, hogy pénzt biztosítson a kreatív elméknek az alkotáshoz.

Harminc esztendeje dolgozik a divatszakmában britként, a számok embereként, és állítja, nem jelent számára nehézséget az egyénieskedésre, nagyvonalúságra hajlamos, érzékeny divatdiktátorokkal való egyezkedés. Az Oxfordban végzett John Hooks, az Armani Group vezérigazgató-helyettese, aki a cég Andrássy úti üzletnyitására jött Budapestre, immár egy évtizede működik együtt az alapító Giorgio Armanival.

- Különcök, de megértők a divat diktátorai, és ez azt jelenti, hogy nemcsak az öncélú szépségre figyelnek, hanem az üzleti realitásokra is. Így ha sokszor el is szalad a fantáziájuk, és igyekeznek saját ízlésükre formálni a világot, alkalmazkodnak a realitásokhoz is. Nekünk, üzletembereknek, meg túl azon, hogy a cég rentabilitását kell biztosítanunk, az is célunk, hogy ezeknek az alkotó embereknek minél több forrást biztosítsunk kreatív terveik megvalósításához - jellemzi munkáját John Hooks.

Válság idején az egymást értő együttműködés jelentősége megnő, hiszen a vevőkör jóval válogatósabbá, árra, minőségre, kényesebbé válik. Költségkímélés a mérleg egyik serpenyőjében, míg drága termékfejlesztés a másikban - ez jelenti manapság a divatszakma legnagyobb feladatát, amely csak múlt év szeptemberében érezte meg igazán a krízist. Az Armani Group 1,6 milliárd eurós, a licencekkel együtt 2,5 milliárdos bevétellel tavaly 14 és fél százalékkal kevesebb nyereséget ért el, mint az előzőben, igaz, 2007 kivételesen sikeres volt - mondta el a cég második embere. - Előremegyünk, nem halasztunk egyetlen tervet sem - hangsúlyozta John Hooks.

Két évvel ezelőtt 95 millió eurót szánt a cég a piachódításra, tavaly 170 millióra rúgott az összeg, és ebben az évben sem adják alább. 2009-ben közel 40 új üzletet nyitottak: New Yorkban, Tokióban, Dohában, Szingapúrban, Perthben és Kínában, ezekhez most a napokban csatlakozott Budapest és Berlin.

- Kínában folytatjuk a terjeszkedést, már csak azért is, mert a válság ezt a piacot tépázta meg legkevésbé. De változatlan célpont a nehezedő körülmények ellenére New York és Tokió és természetesen Oroszország is, ahol Moszkvában, a Vörös téren 1000 négyzetméteren kínálják már az Armani kollekciókat. Reményeink és a jelek szerint Európában, így Franciaországban és Olaszországban is kedvezőbbre fordul az üzleti klíma. Természetesen a megszokottnál is körültekintőbbek vagyunk, előtérbe került a költségkímélés. Krízis idején még alaposabban, sokrétűbben kell felkészülnünk az igények kielégítésére. A luxuscikkek vásárlói ugyanis nem-csak egy-egy jobb, feltétlenül divatos darabra vágynak, hanem egyúttal klasszikus értéket képviselő termékre is. Érezni akarják, hogy a kiválasztott portéka egyúttal jó befektetés is - magyarázta a helyzetet Hooks.

Több mint ötezer alkalmazott, tizenhárom gyártó üzem és a világ 47 országában működő, 565 önálló üzlet. Ezek ma az Armani Group építőelemei. Ahogy a versenytársak, így Giorgo Armani is a termékskála kiszélesítésére törekszik, a ruházati cikkek mellett kiegészítők, ékszerek, órák, szemüvegek, kozmetikumok, lakberendezési tárgyak, Emporio Armani kávézók és hamarosan szállodák is hirdetik a márkát.

- A luxusipar fő szereplői gyakorlatilag ma is ugyan- azok, mint 30 esztendővel ezelőtt, a hierarchia viszont gyökeresen megváltozott - felelte Hooks a kérdésre, hogy hogyan látja az ágazat alakulását. Míg a 80-as évek elején még a dizájnerek kuncsorogtak a gyártók kegyeiért, mára a gyártók rivalizálnak egy-egy jobb terv megvalósításának lehetőségéért. Az Armani, amelyet ma is az egyik alapító, Giorgio Armani irányít kizárólagos tulajdonosként és elnökként, időben megérezte a fordulatot, nem divatmárkákra, inkább gyártó manufaktúrák megszerzésére koncentrált. A másik tudatos és ma jól gyümölcsöző lépéssorozat a kereskedelmi hálózat felépítése volt.

Mi különbözteti meg az Armanit a luxusipar más szereplőitől? Hooks szerint az, hogy a cégnél a korszerű luxus fogalmát másként értelmezik, mint a legtöbb versenytárs. Utóbbiak általános gyakorlata a márkagyűjtés. A Giorgio Armani viszont soha nem akart nagy neveket bekebelezni, alapelképzelésük évtizedek óta változatlan, eszerint Armani termékeket kell minél szélesebb körben ismertté és hozzáférhetővé tenni.

- Ez egyértelműen azt is jelenti, hogy nemcsak a szupergazdagok zsebére számítunk, ízlésformáló missziót is felvállalunk. Tudatában vagyunk, hogy ez a márka "elmaszatolódásának" veszélyét is magában hordozza, de ezért gondosan ügyelünk arra, hogy a különböző igényekre, fizetőképes keresletre szabott termékskálát a piac számára egyértelműen, nagyon világosan megkülönböztessük - magyarázta a vezérigazgató-helyettes.

A 80-as években a "black label" és a "white label" címke jelezte, hogy milyen vevőkör a termék címzettje. Most a klasszikus luxust a Giorgio Armani kollekció jelenti, míg a divattrendnek az Emporio Armani termékek felelnek meg leginkább, az Armani Collezioni modellek terjesztési hálózata viszonylag kiterjedt, és az árak is elviselhetők. A kényelmes, de igényes öltözékek kategóriáját jelenti az Armani Jeans-címke, míg az A/X Armani Exchange címkével árusított család, amely fiatalos, laza viseletet takar, csak a kontinentális, Európán kívüli régiókban kapható. A két utóbbi termékcsalád még abban is különbözik a többi Armani-emblémát viselőtől, hogy a terveket esetenként a helyi ízléshez igazítják, és más termékeket is árusító láncoknál, nagyobb áruházakban is kaphatók.

Bár a luxustermékek hamisítása valós veszély az Armani számára is, Hooks állítja: a legjobb védekezés a kiváló, utánozhatatlan minőség gyártása. Úgy véli, ezért még Bangkokban sem fenyegeti forgalmukat az utcákat elárasztó hamisítványok.

Irány kelet!

A Nomura Equity Research felmérése szerint a luxusipari eladások tavaly szeptemberig világszerte töretlenül emelkedtek, ám ezt árcsökkentésekkel érték el a piac szereplői, ami az év végi mérlegbe kerülő nyereség megcsappanásában tükröződött. A Nomura nem sok jót mond az elkövetkező időszakra, szerinte 2009-ben és jövőre is 10 százalékos részvényárcsökkenéssel kell számolniuk az érintetteknek. A luxusiparnak, amely az utóbbi években átlag 7-8 százalékkal növelte forgalmát, idén és jövőre is 3-4 százalékos csökkenéssel kell számolnia. Mindazonáltal az ágazat terjeszkedésének komoly potenciált jelentenek a feltörekvő piacok, mindenekelőtt Kína, India és az Emirátusok, de Kelet-Európa is rentabilitással kecsegtető befektetési célpont számukra.

John Hooks a pesti boltban: Az Armani Armanit akar eladni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.