A keveset kell beosztani

Elfogadta a kormány a 2010-es költségvetést - jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök. A közbiztonság, a fejlesztések, a munkahelyek a prioritások, de több pénz jut az egészségügyre, és a távhő áfájának csökkentését is kilátásba helyezte a kormány.

Takarékos, az eredmények megszilárdítására, a növekedés beindítására és a józan észre alapozó költségvetést nyújt be a kormány szeptember 11-én a parlamentnek - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök a kabinet ülését követően. A büdzsé szigorú, de fedezetet ad az adócsökkentésre, többletet biztosít a kiemelt területekre, és még a távhő áfájának csökkentése is beleférhet - tette hozzá. Nem lehet azonban megfeledkezni róla, hogy Magyarország kötött pályán mozog: két év alatt 7,5 százalékkal esik vissza a gazdasága, ami pénzben azt jelenti, hogy szinte egy teljes havi GDP kiesik. A 3,8 százalékos hiánycél kőbe vésett, azaz majdnem minden területen visszafogott gazdálkodásra lesz szükség.

Több pénz jut ugyanakkor a munkahelyteremtésre. Az Út a munkához program keretében eddig 90 ezer ember kezdhetett el dolgozni. Jövőre a magánszférát is bevonnák a kezdeményezésbe. Virágok ültetése mellett a kedvezményezettek részt vehetnek például iskolák felújításában vagy csatornázási munkálatokban is. A költségvetésből a program idei keretéhez képest további 13 milliárd, uniós forrásból pedig 7,5 milliárd forint jut.

Nyolc százalékkal, 23,7 milliárd forinttal bővül jövőre az igazságügyi és rendészeti feladatok finanszírozása. Ahogyan a miniszterelnök mondta, az egészségügyön sem szabad spórolni, ezért az ágazat a 2009-esnél 15 milliárd forinttal több pénzre számíthat. Ezenfelül az intézmények kiadásai 18 milliárd forinttal alacsonyabbak lesznek a járulékcsökkentések miatt. Lesz elegendő pénz az influenza elleni védekezésre, a háziorvosi rendszerre, valamint a gyógyító-megelőző ellátásokra.

Gazdaságfejlesztésre 700 milliárd forint áll - jellemzően uniós forrásból - rendelkezésre - Bajnai Gordon szerint ennyi pénzt még soha nem tartalmazott a költségvetés erre a célra. Megjegyezte, Brüsszel további 110 milliárd forint uniós forrás átcsoportosítását engedélyezte a kis- és középvállalkozások számára a 2009-2010-es időszakban. Az oktatás színvonalának fenntartásához is minden költségvetési tételt biztosítani szeretne a kormány.

Az önkormányzatoktól 120 milliárd forintot vonnak el jövőre, ami a miniszterelnök szerint valójában nettó 85 milliárd forintot jelent. Lesznek ugyanis olyan feladataik, ahol bővül a keret, mint például az Út a munkához programban. Öszszességében 4,8 százalékkal kevesebb pénzük lesz a helyhatóságoknak, ami kisebb visszaesés, mint amit a gazdaság egésze elszenved.

A költségvetésen apró technikai módosításokat hajtottak végre még tegnap, többi között a szabad demokraták kérésére - értesült lapunk. A tervezetet pénteken nyújtják be az Országgyűlésnek.

Jelenleg havonta háromezer forint, jövőre másfél havi nettó bér marad az átlagbérűek pénztárcájában - jelentette ki a kormányfő. A vállalkozásoknak a járulékok csökkentése következtében 400 milliárd forinttal kevesebbet kell befizetniük az államkasszába. Ezt fejlesztésekre, munkahelyekre fordíthatják.

A Fidesznek nem tetszik a tervezet

A jövő évi költségvetés hazugságokra épül, még jobban eladósítja Magyarországot, tele van újabb megszorításokkal, ezért nem más, mint a gyurcsányi politika folytatása - jelentette ki Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján, az MTI tudósítása szerint. Úgy fogalmazott, az elmúlt hét év MSZP-SZDSZ-kormányai mély szociális válságba sodorták az országot, és erről szól a jelenlegi költségvetési tervezet is. Szerinte a brutális megszorításokról mindig bebizonyosodott, hogy feleslegesek és eredménytelenek; a gazdaság tovább hanyatlik, a munkanélküliség nő, a reálbérek csökkennek, és minden adat azt mutatja, hogy a magyar gazdaság a csőd állapotában van.

Bajnai Gordon a tájékoztatón - a válság beárnyékolja a költségvetési terveket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.