Csak olcsóbb lesz végre a gáz

A tervek alapján elvileg nettó 14 forint 50 fillérrel csökkenhetne októbertől a gáz lakossági ára, ám ezt mintegy 10 forintra mérsékli, hogy októbertől nő az orosz importár, és a gázszolgáltatók is több bevételt kérnek.

Októbertől a tervek szerint 14 forint 50 fillérrel csökkenne a lakossági gázár: jelenleg ugyanis 17 forint 50 fillért tesz ki a tarifában az a "törlesztés", amit az E.ON felé kell megfizetni a korábbi titkos, árellapító megállapodások mai kellemetlen következményeként. (Ezeket a gázáralakító tényezőket - mint arra lapunk figyelmét újfent felhívták - a cég csak megörökölte, miután 2006-ban a Moltól megvásárolta az üzletágat. Az E.ON bizonyosan nem vett részt soha semmiféle titkos megállapodásban - szögezték le.)

Kanyargó árképletek

Mindenesetzre októbertől ez a "törlesztőrészlet" 3 forintra esik. Ez önmagában elvileg mintegy 10 százalékos ármérséklést jelent.

Ennél azonban feltehetőleg kisebb lesz a mérséklés. Lapunknak megerősítették a Világgazdaság értesülését, miszerint októbertől mintegy 7-8 százalékkal nő az orosz Gazprom által egy árformula alapján a magyar nagykereskedő - az E.ON - felé alkalmazandó gáztarifa. Ez az 1000 köbméterenkénti 260 dollárról így 280 dollárra emelkedik.

Az E.ON és a kormány közötti megállapodás részeként ugyanakkor mostantól az E.ON közvetlen vevői, azaz a lakossági szolgáltatók is részben dollárban fizetnek, vagyis átvállalnak bizonyos mértékű árfolyamkockázatot a nagykereskedőtől. Ennek következtében tehát, úgy tudjuk, az importár-emelkedés miatt eme kiskereskedők is többletbevételt indítványoznak októbertől az erről döntő Magyar Energia Hivatalnál.

Mindezek szakértők szerint ugyan nem oltják ki teljesen a 14 forint 50 filléres mérséklő hatást, de az néhány forinttal bizonyosan csökken. Vagyis a tényleges árcsökkenés októbertől 10 forint körüli összeg lehet.

Ismereteink szerint a jelenleg ismert olajár-előrejelzések alapján a Gazprom-ár jövőre tovább emelkedik. Hacsak a forint nem erősödik látványosan, ez januárban és azt követően is gázáremelést jelent a lakosságnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.