Mathiász kontra Matias: kirobbant a bornévháború

A borászkodó könyvkiadót névbitorlással vádolja a szőlőnemesítő Mathiász János dédunokája, mert Matyi Dezső, az Alexandra tulajdonosa Matias márkanévvel keres magának helyet a vinotékák világában.

A szőlészberkekben ismert híres borász, Mathiász János dédunokája, Mathiász Gábor évtizedes munka eredményeként időnként azt is eléri, hogy a neves kutatónak nem csak fajtáit csipegetik: már szakiskolát, borlovagrendet, boros vidékeken utcát is elneveztek róla. A Mathiász nevet Magyarországon és az Európai Unióban is levédette, végső célja, hogy az a jó minőségű magyar bor márkaneve legyen itthon és külföldön.

Azt azonban elismeri, hogy ötlete nem arat teljes körű sikert. Még azokon a borvidékeken sem, ahol a tudós előd is tevékenykedett. A pincészetek tulajdonosai ugyanis nem szívesen cserélnék fel a nem kevés marketingköltséggel bevezetett saját nevüket, márkájukat.

A Mathiász név őrzése, ápolása is ad munkát a leszármazottnak. Legutóbb a néhány éve alapított villányi-ócsárdi Matias Pincészettel keveredett névhasználati jogvitába. A cég borai Matias márkanévvel kerülnek forgalomba, sőt a pincészet tulajdonosa az egész országban forgalmazni akarja minőségi termékeit, és saját vinotéka-hálózat kiépítését is tervezi. Matyi Dezsőnek, a Matias Pincészet tulajdonosának az országos hálózatok kiépítésében már van tapasztalata, hiszen a hazai könyvipar meghatározó vállalkozójává vált az Alexandra-könyváruházlánc kiépítésével.

Az elmúlt években a pécsi vállalkozó egyre többet fektetett be a borászatba, Villányban, Pécsett, Badacsonyban, Szekszárdon és Tokajon öszszesen 110 hektár szőlője van. Kisebbik részét Tokajban, a többit a villányi pincészetben dolgozzák fel.

A vezetéknevének egyszerű külföldies átiratát - Matias - használó Matyi Dezső értetlenül áll Mathiász Gábor panasza előtt. Amikor a pincészete névadására készült, találkoztak, és - amint arról a Figyelő is beszámolt - ajánlatot tett a Mathiász név használatára, ám elmondása szerint a dédunoka hallani sem akart semmilyen üzletről. A beszélgetés tényét Mathiász Gábor is elismerte, hozzátéve: nem volt miről egyeztetni, a nevet milliárdokért sem adja, viszont Matyi Dezsőt névbitorlónak tartja, és igazáért bírósághoz akar fordulni. A könyvkiadó áll a per elé, úgy véli, törvényesen járt el, és joga van a Matias nevet használni.

Mathiász János (Ádámfölde, 1838. február 22.-Kecskemét, 1921. december 3.) világhírű magyar szőlész-borász. Mintegy 3700 szőlőfajtát nemesített, amelyből 50-60-at ma is termesztenek. A Mathiász-féle szőlők ma is megtalálhatók szerte Európában, de Kaliforniában, Krímben, Izraelben, Dél-Koreában és Dél-Afrikában is rájuk lehet akadni. Saját fajtái közül a legjelentősebbek: Cegléd szépe, Erzsébet királyné emléke, Ezeréves Magyarország emléke, Kecskemét virága, Mathiász Jánosné muskotály, Szőlőskertek királynője, Szauter Gusztávné muskotály.

Matyi Dezső - a könyvkiadó nem riad meg a pertől
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.