Rátöltöttek a gázsegélykasszára

A Gyurcsány-kormány ígéretei ellenére a Bajnai-kabinet mégsem képes csökkenteni a gázárkompenzációs kassza keretét - erre lehet következtetni egy minap megjelent kormányrendeletből.

A kormány a "Robin Hood"-kasszából 18 milliárd forintot csoportosít át energiaár-kompenzációra, további ötmilliárd pedig a panellakások korszerűsítését célzó Ökoprogram feltöltésére megy el - derül ki a Magyar Közlöny csütörtöki számában közzétett kormányrendeletből.

Mint azt az Önkormányzati Minisztériumnál (ÖM) megtudtuk: az idén bevezetett Robin Hood-adó (amit "távhőszolgáltatás korszerűsítése és kompenzáció" címen tartanak nyilván) 30 milliárd forintos keretéből eddig nem költöttek. A kormány mostani döntése értelmében innen kerül át a 18 milliárd forint a szociális tárcához tartozó energiaárkompenzációs kasszába.

A szociális tárca tájékoztatása szerint tavaly a kormány 62 milliárd forintot ítélt meg az ez évi gáz- és távhőszámlák szociális alapú támogatására, ám a hatóság már akkor számolt a többletpénz bevonásának lehetőségével. A minisztériumnál határozottan leszögezték, hogy a keret feltöltése nem változtat az energiaszámla-támogatás eddigi szabályain.

Szakértők felhívják a figyelmet, hogy az eredeti, 62 milliárdos összeg nagyjából ugyanannyival - azaz közel 20 milliárddal - volt kevesebb a 2008-as keretnél, mint amennyivel most a kormány feltölti az alapot. Ez azért is furcsa, mert a Gyurcsány-kormány az IMF-nek megígérte, hogy radikálisan csökkenti a lakossági energiaár-támogatást, azóta pedig a szabályozókat is úgy alakították, hogy a támogatottak juttatásai egy esetleges ármérsékléskor annak mértékével csökkenjenek. Igaz, a gázár azóta sem lett alacsonyabb - sőt, az áfaemelés miatt még drágult is a termék. A távhő tarifája viszont a kormányintézkedések következtében látványosan apad.

Csider László, az ÖM főosztályvezetője hozzátette: a Robin Hood-keretből átcsoportosított további ötmilliárd forint a panelépületek fűtéskorszerűsítését célozza. Az Ökoprogram pályázatok beadásának július végén lezárult határidejéig 5,5 milliárd forint igény futott be, amelyhez a tárca saját forrásból félmilliárd forinttal járul hozzá.

A Robin Hood-keretben megmaradó hétmilliárd forintról még nincs döntés.

A Robin-Hood adót az energiaszolgáltatók fizetik. A legnagyobb rész a Molra jut.

Gyűlnek a támogatási igényt bejelentő lapok az APEH irodájában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.