Ezer dollárt is megadnak már az aranyért

Újabb támadást indított az ezerdolláros lélektani határ ellen az arany. A világgazdaság gyors felépülésébe vetett hit megingott az utóbbi napokban publikált makrogazdasági adatok és az ezekkel kapcsolatban megjelent óvatos nyilatkozatok miatt, ez pedig megnyomja a keresletet a nemesfém piacán.

Péntek délben már unciánként 997,8 dolláron állt a jegyzés a Londoni Fémtőzsdén (LME). Ilyen magasan legutóbb februárban járt. A növekvő igényeket az is magyarázza, hogy a részvénypiaci kockázatvállalás csökkent: nyolc hét töretlen tőzsdei erősödése után a héten először mérséklődött, méghozzá 2,5 százalékkal az MSCI globális indexe, s a befektetők figyelme ismét az értékmegőrző arany felé fordult.

A Bloomberg felmérése szerint az áttörés biztosnak látszik, sőt a tavaly márciusban felállított 1032,7 dolláros történelmi rekord is könnyen megdőlhet. A 26 elemző és kereskedő közül 21 szerint az arany drágulni fog a jövő héten is., mint ahogy teszi kisebb-nagyobb megingásokkal 2000 óta. A többi nemesfém is jó sorozatot produkál. Az ezüst 13 havi csúcsára ért 16,28 dolláros unciánkénti egységárral, s csak a héten 8,3 százalékkal drágult. Az idei nyeresége ezzel 40 százalékra nőtt, miközben az arany csupán 12 százalékos plusszal dicsekedhet. A platina és a palládium is drágult, utóbbi elérte idei legjobbját.

Az olaj jegyzése ezzel szemben kifulladni látszik: a kereslet a visszafogottabb gazdasági kilátások és amerikai nyaralási szezon lezártával csökken, az utóbbi hetek 75 dolláros hordónkénti csúcsáról már a 60 dolláros szint felé vette az irányt. Londonban Brent alaptípusért 67 dollárt kértek októberi szállításra. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) az előjelek szerint nem csökkenti termelését, erről szerdán döntenek a kartell olajminiszterei. A cél, hogy 60 dollár alá semmiképp se engedjék az olajárat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.