Az idei diéta után hízókúra vár a világgazdaságra

A Nemzetközi Valutaalap frissített előrejelzése szerint az idén a világgazdaság egészének teljesítménye 1,3 százalékkal marad el a tavalyitól, míg jövőre beindul a verkli, és 2,9 százalékkal nő a globális GDP. A Reuters birtokába jutott, hivatalosan a jövő héten publikálandó jelentés pozitívabb képest fest a válság alakulásáról, hiszen a 2009-es zsugorodást áprilisban még 1,4, a 2010-es bővülést pedig 2,5 százalékosra tette az IMF.

A fejlett országok idei GDP-csökkenését 3,8-ról 3,7 százalékosra javították, jövő évi növekedésüket pedig 0,6-ról egy százalékra gyorsították fel. Leginkább a német gazdaság kilátásai javultak: az IMF 6,2-ről 5,3 százalékosra vette vissza az idei GDP-csökkenési becslését. Nagy-Britannia viszont a vesztesek táborába került, 4,2-ről 4,5 százalékra romlott az idei negatív prognózis. Az Egyesült Államok, az euróövezet és Japán gazdasága enyhébb elbírálás alá esett az IMF részéről mind az idei, mind a jövő évet illetően, igaz, konkrét adatokat erről a Reuters nem közölt, mint ahogy a magyar gazdaság jövőképéről sem adott gyorsleletet.

Megtette ezt helyette a Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) páros, amelytől igen hízelgő előrejelzést kapottt Magyarország. Az előrejelzés szerint a magyar gazdaságban már a jövő év első negyedében megkezdődik a növekedés, és - főleg a magára találó feldolgozószektor által hajtva - 2010 egészében is nőni fog a bruttó hazai termék (GDP). Radoslaw Bodys térségi elemző úgy véli, hazánk gazdasága már túljutott a legnehezebb időszakon. A magyar GDP 2010 egészében összesen 0,2 százalékkal növekszik az idei évre várt 6,6 százalékos visszaesés után, és csak a szigorú költségvetési és pénzügypolitikai elegy akadályozza az ennél robusztusabb fellendülést - idézi az elemzőt az MTI. Megjegyzendő, hogy a City konszenzusa 2010 egészére még 0,7 százalékos magyarországi GDP-mínuszt valószínűsít, a magyar kormány pedig ennél is pesszimistább a maga 0,9 százalékos várakozásával (idénre pedig 6,7 százalékos GDP-csökkenéssel számol). A forintra Bodys 235-264 közötti árfolyamsávot jósol a következő 12-15 hónapra (jelenleg 273-274 forint az árfolyam), és azzal számol, hogy a jegybanki alapkamat 2010 végéig 5,50 százalékra csökken a jelenlegi nyolcról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.