Gigantikus bírság a Pfizerre

A szövetségi ügyészség rekord-nagyságú, 2,3 milliárd dolláros bírságot rótt ki az amerikai Pfizer gyógyszergyártóra, mert megengedhetetlen eszközökkel népszerűsítette medicináit. A tiltott módszert a világ minden táján előszeretettel alkalmazzák a gyógyszercégek, a lényeg, hogy az orvosok az ő készítményeiket írják fel a betegek számára, noha hatóanyagában azonos, utángyártott medicinákkal éppolyan hatást lehetne elérni - de olcsóbban. Ezzel pedig tovább terhelik az amúgy is nehéz helyzetben lévő egészségügyi kasszát, ami Washington szerint megengedhetetlen a válság közepette.

A "rábeszélési technika" az ingyen golfozásból a luxusutazásokon át a masszázsszolgáltatás igénybevételéig terjedt. A konzultációs meeting mint az információcsere eszköze és a kenőpénz is része volt a Pfizer marketingarzenáljának.

Az igazságügyi minisztériumban a kirívóan magas büntetési tételt a példastatuálással magyarázzák, mint írják, el akarják venni az ilyen praktikáktól a valamennyi gyógyszergyártó kedvét. Hogy ez menynyire sikerül, az kérdéses, hiszen a világ legnagyobb gyógyszergyártója maga is többszörösen visszaesőnek számít: az utóbbi tíz évben négyszer bírságolták meg tiltott promóciós technikák alkalmazásáért - írja az AP hírügynökség. Most 13 készítmény, köztük a Viagra, a Zoloft és a Lipitor forgalmának befolyásolásáért bűnhődik a Pfizer. Bűnlajstromukon szerepel az is, hogy egyes termékeiket a szövetségi gyógyszer-engedélyezési hatóság (FDA) engedélyétől eltérő alkalmazásra ajánlották a doktoroknak - hamis információk kíséretében. A vényköteles Bextra például - az FDA vizsgálatai szerint - köszvény, ízületi gyulladás kezelésére hatásos, ám a Pfizer általános fájdalomcsillapítóként ajánlotta az orvosok figyelmébe, ráadásul az engedélyezettnél is nagyobb adagolással. Pedig 2005-ben már bebizonyították, hogy a Bextra szedése fokozza a szívroham és a keringési összeomlás kockázatát. A Bextra ügyében büntetőeljárást is indítottak.

A Pfizer egyezséget kötött az igazságügyi hatóságokkal: egyrészt elfogadja és kifizeti a 2,3 milliárd dolláros büntetést, másrészt a jövőben arra koncentrál, amihez igazán ért: az innovatív technológiák, gyógyszerek kifejlesztésére.

A társaság vezető ügyvédje, Amy Schulman mindehhez hozzátette: megerősítették a belső ellenőrzésüket, hogy ilyen többé ne fordulhasson elő. Erre szükség is volt, hiszen öt Pfizer-alkalmazottnak és egy pennsylvaniai orvosnak köszönhető egyáltalán, hogy az ügy napfényre kerülhetett. Ők az egyezség értelmében 102 millió dolláron osztozkodhatnak, ennyi illeti őket a 2,3 milliárdból. Egymilliárd dollárt pedig szétosztanak a Medicaid, a Medicare és más szövetségi egészségmegőrző programok között.

A büntetés kifizetése persze nem fenyegeti összeomlással a Pfizert. Mértékére jellemző, hogy a cég ennek harmincszorosát, 68 milliárd dollárt fordít amerikai vetélytársa, a Wyeth megvásárlására. Az egyezség híre befektetői körökben sem váltott ki izgalmakat, hiszen a Pfizer részvényárfolyama egy százalék alatti mértékben gyengült a New York-i tőzsdén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.