Nyögvenyelős fém kétszázas

Nehezen igazodik az élet az új kétszázashoz: az utcai ital- automaták és a pénzbedobós telefonok egyelőre nem fogadják el az érmét. Akadt parkolóóra, amely elsőre visszadobta, aztán mégis bevette a fém kétszázast.

Sírásra görbült a kiskölyök szája az áruház előterében. Szülei megígérték, hogy ringatózhat az automata játék elefánton - de a szülőknél csak új kétszázas van apróban. Dumbó azonban kizárólag a régi százassal üzemel, az új fémpénz bele sem fér a játékautomata nyílásába. Bár a Magyar Nemzeti Bank (MNB) már több mint két hónapja bevezette a papír kétszázast felváltó fémpénzt, a közterületi pénzbedobós készülékeknek csak egy része fogadja el.

Az új érmével egyelőre nem lehet telefonálni, és az üdítőautomaták egy része is kiköpi. Bár a parkolóautomatákat az üzemeltetők átállították az új pénzre, azért találtunk olyan készüléket, amely első nekifutásra nem vette be a fém kétszázast. Vélhetően egyedi problémával álltunk szemben, mivel másnapra megjavult a készülék, és a környéken a többi is kifogástalanul működött.

A Magyar Telekom utcai telefonjai szeptember végétől, az Invitel készülékei októbertől fogadják el a kétszázas érméket. (Az Invitelnél egyben letudják a későbbi eurócsatlakozás költségeit, azaz néhány hónap múlva már euróval is lehet telefonálni utcai készülékeiken.) A Magyar Telekomnál elmondták: az új kétszázas használatához nemcsak a nyilvános telefonok érmefelismerő szoftverét kell módosítani, hanem a készülékek egy részénél az érmebehelyezéshez kiképzett fém alkatrészt is ki kell cserélni.

Az újabb típusokba már belefér a kétszázas is, ám egyelőre keresztülpottyan rajta. A Magyar Telekom a normál üzemeltetés keretében fogja átállítani készülékeit, így azt sem tudták megmondani, ez mekkora költséget jelenthet. Az Invitelnél 3-4 millió forintra becsülték az átállítás összegét.

Szöllősi Balázs, a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség (Miász) elnöke úgy látja: az átállítás csak azoknál a kültéri automatáknál húzódik el, amelyeket a vandalizmus elleni védekezés miatt a régi érmék alakjához pontosan illeszkedő fémnyílásokkal láttak el, így ezeket most le kell cserélni. A beltéri automatákat a bevezetés idejére átállították. Az elnök szerint a művelet 6-7 ezer forintba került gépenként. A 35 ezer automatát üzemeltető ágazatnak negyedmilliárd forintja bánta az új érme bevezetését.

Az MNB 2013-as euróátállással kalkulálva is úgy számol, hogy az államkincstár hárommilliárd forintot spórol meg a fém kétszázassal. A Miász számára ugyanakkor az idei tapasztalatok - az egy-, illetve a kétforintosok kivonása, a fém kétszázas visszatérése - fényében kérdéses, mennyire lesz örömteli az eurócsatlakozás. Szöllősi szerint akkor a mostaninál jóval komolyabb átalakításokat kell végezni: nemcsak a szoftvereket és az automatákban lévő pénzvizsgálókat, de a visszajárót adagoló belső berendezést is ki kell cserélniük.

Néhány automata már most is elfogadja a kétszázas érmét
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.