Röviden

GKI: a magyar gazdaság túljutott a mélyponton

A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint a magyar gazdaság visszaesése a nyáron elérte mélypontját, az idei év egészében a csökkenés mértéke 6,5 százalékos lesz. A kutatók szerint erre utal, hogy bár Magyarországon a második negyedévi GDP a vártnál is nagyobb mértékben, 7,6 százalékkal mérséklődött, júniusban az iparban és a kivitelben már csökkent a visszaesés üteme, az építőiparban pedig egyenesen növekedést regisztráltak. Az energiaárak őszi csökkentését is figyelembe véve éves átlagban 4,7 százalékos, az év végén 6,5 százalék körüli infláció várható, amit 2010 második felében várhatóan markáns csökkenés követ. A GKI év végéig további kamatvágásokat valószínűsít, az alapkamat az augusztus végi 8 százalékról december végére 7 százalék körüli szintre csökkenhet. (MTI)

Marakodnak a hitelezők a Lehman Brothers romjain

Százmilliárd dollárt próbálnak peres úton behajtani a tavaly összeomlott amerikai Lehman Brothers bankcsoport egykori anyavállalatán a néhai pénzintézet londoni érdekeltségének felszámolói. A The Sunday Times értesülése szerint a londoni részleg csődgondnoki feladatait ellátó PricewaterhouseCoopers néhány héten belül benyújtja a keresetet. A Lehman Brothersnek összesen 613 milliárd dollár kötelezettsége volt, amikor tavaly szeptemberben összedőlt. A New York-i felszámolók "azóta is keresgélnek a romok között", megpróbálva kialakítani egy olyan rendszert, amely lehetővé teszi a hitelezői igények kielégítését és a pénz behajtását az adósoktól. (MTI)

A lengyelek többsége tart az euró bevezetésétől

A lengyelek többsége úgy véli, hogy az euró bevezetése hátrányosan fogja érinteni életszínvonalát. A TNS OBOP közvélemény-kutatása szerint 56 százalék gondolja azt, hogy az euró bevezetése negatív hatással lesz pénzügyeire. Tizenöt százalék reméli tőle életszínvonalának emelkedését, míg 16 százalék nem vár változást. A válaszadók 30 százaléka szerint a közös pénz bevezetése hátrányosan érinti majd a nemzeti identitást, 21 százalék ezt ellenkezőképpen gondolja, 35 százalék szerint nem lesz változás. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.