Matolcsy alapkamatot csökkentene

A Fidesz-kormány rövid idő alatt 5,5-6 százalékra kívánja mérsékelni az alapkamatot.

Háromféle súlyos bűnt követett el a baloldali kormány. Ezek a kettős állampolgárság ügye, a szabadságjogok eltiprása, valamint az ország eladósítása és a rossz gazdaságpolitika - erről beszélt a hét végén Matolcsy György Balatonszárszón, a Fidesz ifjúsági tagozata által rendezett találkozón. Az Orbán-kormány volt gazdasági minisztere - az ifjúsági tagozat lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint - negatív világrekordnak nevezte, hogy az elmúlt hét év során Magyarország a versenyképességi rangsorban a 29-ikről a 62-ik helyre csúszott le.

Gazdasági növekedésről évek óta nem lehet beszélni, az államadósság pedig a kormányváltás várható időpontjában meg fogja haladni a bruttó hazai termék (GDP) 100 százalékát - jósolta. Az enynyire megnövekedett államadósság a mostani jegybanki kamatszint mellett finanszírozhatatlan, ezért a Fidesz-kormány rövid idő alatt 5,5-6 százalékra kívánja mérsékelni az alapkamatot - közölte Matolcsy György. A politikus kiállt a korábbi lakástámogatási rendszer visszaállítása mellett, és támogatja az ifjúsági tagozat javaslatát is; eszerint az ingatlanszerzési illetéket bizonyos értékhatárig töröljék el, afölött pedig mérsékeljék.

Matolcsy György közölte, hogy a multinacionális vállalatokra szükség van Magyarországon, de a szocialista kormányok idején "olyan stratégiai iparágak kerültek külföldi kézbe, amelyek visszaszerzése a következő kormány nehéz feladatai közé tartozik" - fogalmazott. A politikus ezúttal is megerősítette: a legfontosabb gazdaságpolitikai cél egymillió új munkahely teremtése - tíz év alatt. Ez szerinte csak a kis- és közepes vállalkozások támogatásával lehetséges.

Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője Matolcsy György felszólalásával kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a hatályos jegybanktörvény értelmében az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa alakítja, a kormányoktól függetlenül.

Matolcsy György és Orbán Viktor
Matolcsy György és Orbán Viktor tegnap a Parlamentben. Emelni muszáj?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.