Kína lehűti acéliparát

Kína már most az acél és cement országa, ezért a fölösleges új kapacitások kiépítését meg kell akadályozni. Ven Csia-pao miniszterelnök ennek jegyében elrendelte a stratégiai fontosságú ágazatokat felpuffasztó beruházások leállítását, hogy megelőzze a túltermelési válság kialakulását.

Ven Csia-pao kínai miniszterelnök utasította a helyi hatóságokat, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel határozottan lépjenek fel a termelés egészséges szintre történő visszaszorítására, mivel - a kormányfő értékelése szerint - a gazdasági helyzet még mindig kritikus. Igaz, nem Kínában, ahol a második negyedévben is 7,9 százalékos gazdasági növekedést tudtak felmutatni az előző év hasonló időszakához képest, hanem a felvevőpiacokon. Nem szabad, hogy a fellendülés beköszöntéről szóló kedvező japán, német és francia makroadatok elbizakodottsághoz vezessenek - hangoztatják Pekingben.

Nem is eredménytelenül, hiszen a döntés érvei előtt az elemzők is meghajolnak. Tomo Kinosita, a Nomura hongkongi elemzője szerint a korlátozás időszerű volt, hiszen a cement- és acélipar már most túlkapa-citásokkal terhelt, és ha a beruházási hullámot engedik, később sokkal rosszabbá válna a helyzet. A döntés előzménye, hogy a gazdaságélénkítés címén óriási pénzek jelentek meg a kínai gazdaságban, csak az első fél évben 1100 milliárd dollár volt a folyósított új kölcsönök összege - írja a Bloomberg. Ebből acélipari beruházásokra is bőven jutott, s a meglévő üzemek is fokozták termelésüket, 12 százalékos árzuhanást kiváltva ezzel az irányadó acélárakban. Beruházási hullám indult az említett két ágazat mellett a szénbányászatban, az energetikában és az üvegiparban is. A helyzet rendezésére most az államtanács egészséges szerkezetű, a helyhatóságok által koordinált és felügyelt iparfejlesztési politikát hirdetett, miközben - meg nem erősített hírek szerint - a bankok tőkekövetelményein is szigorítanak.

A kereslet-kínálat összehangolása döntő fontosságú az említett ágazatokban, hiszen Kína mind az acél-, mind a cementgyártás terén világelső, részesedése tavaly gyakorlatilag 50-50 százalékos volt. A szénbányászatban és -felhasználásban 43 százalékos a kínaiak globális részesedése. Az önkorlátozásnak nem mindenki örül. A vezető ázsiai tőzsdék egy százalék körüli gyengüléssel reagáltak a bejelentésre, ennél nagyobb, 2-3 százalékos árfolyamesést produkáltak Kína legnagyobb, nyersanyagellátói, köztük is a brit-ausztrál BHP Billiton és a Rio Tinto bányatársaságok.

A túlkínálat miatt 12 százalékot zuhant az acél ára
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.