Pontozásos százmilliók

Százmillió forintos garantált megbízást kaphat, és 2010. december 31-ig további 200 millió forintos szerződésre van kilátása az ITD Hungary Zrt.-től az ITD-vezér volt üzlettársának tulajdonában álló cégnek. A szakma vesztes nagyágyúi információink szerint jogi lépéseket fontolgatnak.

Szerdáig van idejük eldönteni az ITD Hungary több százmillió forintos közbeszerzésén vesztes cégeknek, hogy jogi lépéseket tegyenek a szokványosnak nem nevezhető eredmény ellen. A lapunk által is megismert dokumentumok szerint hat érvényes pályázatból ugyanis a harmadik legdrágábbat benyújtó BD Network nyert. Az Index infromációi szerint pár hónapja, 500 ezer forint törzstőkével alapított, egy pomázi lakás első emeletén székelő vállalkozás olyan cégeket utasított maga mögé, mint a PricewaterhouseCoopers, és az AAM Zrt.-GKI Gazdaságkutató vagy a Kopint-Tárki-ICEG konzorciuma is. A BD Network tulajdonos-ügyvezetője, Vad Attila és az ITDH vezérigazgatója, Rétfalvi György, korábban üzlettársak voltak egy cégben - írta az Index.

A BD Networknek érdemes volt bekopogni

A Népszabadság által megismert tenderdokumentumból kiderül, a vitatott közbeszerzési eredmény két részből áll össze, egyrészt pontokat kaptak a cégek a megajánlott tanácsadói óradíjra, másrészt az üzletfejlesztési stratégia szakmai színvonalára és ezek alapján hirdettek győztest. A BD Network 12 500 forint plusz áfát kért óránként, nála csak a DBH és a PricewaterhouseCoopers számolt magasabb összeggel 14 800 illetve 14 750 forinttal. A legkevesebbet a Kopint-Tárki-ICEG kérte 6500 forinttal. Ők a maximális száz pontból százat kaptak, az óránként 6560 forintot kérő AAM-GKI 99,09-et, a BD Network pedig 52,48-at.

A szakmai értékelésen azonban fordult a kocka. A BD Network pályamunkájáról azt írta a zsűri: "nagyon tömör és rendkívül lényegre törő elemzést ad a magyar kkv-exportőrök helyzetéről, és a munkához szükséges projektmenedzsmentre, céglátogatásokra vonatkozó elképzelései is jók". Az AAM-GKI és a Kopint-Tárki- ICEG anyagát viszont eléggé lehúzták.

A zsűri azt állította: azokat az ajánlatokat részesítette előnyben, amelyek a külpiaci tevékenységre, lehetőségekre koncentráltak, míg a tudományos igényű, de igen terjedelmes elemzések nem szerepeltek a prioritásai között. A másik szempont a megbízás gyakorlati megvalósítására vonatkozó elképzelések kiérleltsége volt - ebben a későbbi nyertest tartották a legjobbnak. A BD Network a szakmai anyagra száz pontot kapott a százból, a PricewaterhouseCoopers 67-et, az AAM-GKI 20,8-at, a Kopint-Tárki-ICEG pedig mindössze egyet. A szakmai anyagokat nem egymáshoz képest értékelték ennyire, hanem a helyezésük alapján "arányosan" pontozták így.

Ezt a módszer a szakmai anyagok értékelésében hátul végzőknek rendkívül hátrányos volt, hiszen nem annyival kaptak kevesebb pontot, amennyivel a javaslatukat gyengébbre értékelték. A végső összesítésben a BD Network futott be az első helyen, az AAM-GKI a másodikon, és a Kopint-Tárki-ICEG pedig az utolsón.

A BD Network bruttó százmillió forintot kap arra, hogy üzleti tanácsadást nyújtson 1725 exportőr cégnek február végéig. A cégtől az ITD 2010. december 31-ig további szolgáltatásokat rendelhet bruttó 200 millió forintért.

Rétfalvi azt mondta az Indexnek, hogy a tenderre jelentkező nyolc cégből hat olyan van, amelynek tulajdonosával vagy vezetőjével korábbi munkái során személyes vagy szakmai kapcsolatba került. Hozzátette, korántsem egyedi, hogy egy tenderen általa ismert személyek cégei nyerjenek. Jelenleg is van olyan közbeszerzési eljárásuk (egy médiavásárlási pályázat), ahol három jelentkező van, és korábban mindhárommal személyes kapcsolatban állt.

A vesztesek még tanakodnak

Az AAM és a GKI Gazdaságkutató konzorciuma még gondolkozik azon, hogy mit lépjenek az ITD Hungary döntésére, amelyet szakmailag nem kellően megalapozottnak tartanak - tudtuk meg Saád Tamástól, a konzorciumvezető AAM tanácsadójától. Szerinte az AAM-GKI több száz oldalas dokumentációja, amelyből csak a szakmai ajánlat meghaladja a 80 oldalt, magas színvonalú. Mint mondta, szerdáig lehet jogorvoslati kérelmet benyújtani a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz, így még van pár napjuk végiggondolni a lehetőségeket. A Kopint-Tárki hétfőig dönti el, hogy megtámadja-e a döntést - mondta Palócz Éva vezérigazgató.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.