Érzik a válságot, de fizetnek a diákhitelesek

A diákhitelesek fizetési fegyelme mind nemzetközi összehasonlításban, mind a hazai bankok lakossági hitelportfóliójával összevetve igen jónak mondható. A bedőlt hitelek aránya 2,8 százalék körül van, amely mintegy 4,5 ezer nem fizető ügyfelet jelent - derült ki a Diákhitel Központ Zrt. tájékoztatóján.

 Az arány valamelyest javult is: tavaly ilyenkor az adósok 2,9 százaléka nem teljesített. (A törlesztésre kötelezettek hitelállománya meghaladja a 95 milliárd forintot,  az 560 milliós lejárt tartozás ennek kevesebb mint 0,6 százaléka.) A válságot azonban a cég ügyfelei is megérzik: eddig mintegy 900-an éltek a részlet csökkentésének lehetőségével.

A 2008/2009-es tanévben 73,4 ezer diák (közülük 18,1 ezer új ügyfél) 22,3 milliárd forint kölcsönt kapott. Az átlagos hitel így megközelítette a 300 ezer forintot, ami a rendszer 2001-es indulása óta a legmagasabb összeg. A Diákhitel Központ jelenleg 107 ezer törlesztésre kötelezett ügyfelet tart nyilván.

Nekik az elmúlt tanévben mintegy 8,5 milliárdot kellett volna visszafizetniük, de ennél 83 százalékkal több, 15,5 milliárd érkezett be a céghez, vagyis most is sokan éltek az ingyenes előtörlesztés lehetőségével. (Az elmúlt hat tanulmányi évben mindig 80 százalék felett volt a túlfizetés.) További 52 ezer egykori diák már minden adósságát rendezte, s az ügyfelek eddig összesen 51,5 milliárdot fizettek vissza a 2001 óta kihelyezett 175,6 milliárdból.

A rossz kölcsönök aránya 13 százalékra nőhet

-

A magyarországi bankoknak a rossz kölcsönök arányának növekedésével kell számolniuk a mélyülő recesszió közepette, de a szektor tőkehelyzete elég erős ahhoz, hogy elviselje ezeket a veszteségeket - írta pénteken a Reuters hírügynökség a Magyar Nemzeti Bank alelnökével, Király Júliával készített interjú alapján. A jövő év első negyedében a rossz hitelek aránya 13-15 százalékra nőhet a múlt év végi, valamivel 4 százalék felettiről. A bankok ugyanakkor felkészültek erre, emelt kockázati és tőketartalékkal - írta a hírügynökség, Király Júlia előrejelzéséből idézve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.