Jelentéscsata a számvevőszék és a vagyonkezelő között

Komoly vita alakult ki az Állami Számvevőszék és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. között. Úgy tudjuk az állami cég 2008-as tevékenységéről szóló jelentésre az MNV majdnem akkora terjedelemben reagált, mint amekkora a jelentés.

Nem csak a sukorói ingatlancseréről szóló jelentésrészletről lesznek komoly viták az MNV és az Állami Számvevőszék között. Mint lapunk tegnap megírta, a King's City-beruházást megalapozó telekcseréről az ÁSZ jelentéstervezete nem kevesebbet állít, mint hogy az semmisnek tekinthető. Az MNV álláspontja szerint az ingatlancsere ügyében még számos ellenőrzés és vizsgálat folyik, ezek eredményének ismerete pedig nélkülözhetetlen az ügy objektív megítéléséhez. A szerződés mindenesetre szerintük nem tekinthető semmisnek.

Kamarás Mikós, a vagyonkezelő nemrégiben kinevezett új vezérigazgatója szerint ugyan sok hibájuk van, de olyan "lekezelő" megállapításokat még soha nem kapott sem az MNV, sem pedig az előd szervezetei, mint amilyenek a tavalyi évet értékelő és a szeptember másodikán nyilvánosságra kerülő jelentésben olvashatók majd.

Az ÁSZ már a jelentés tervezetében bírálta a szervezet működését, az egységes, teljes körű vagyonleltár hiányát, az előd szervek működésbeli folyamatosságában talált csúszásokat. A napi döntések megalapozására hivatott középtávú vagyonstratégiát illetően az ÁSZ jelentéstervezete két dolgot állít. Egyrészt, hogy a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács döntéseit (2008-ban 838 határozatot) középtávú stratégia hiányában, nem átgondolt koncepció mentén hozták meg. Nagy János, a testület elnöke szerint viszont tavaly májusban megszületett a stratégia, amelyet a kormány elé terjesztettek. Ezt azonban a kabinet a mai napig nem tárgyalta meg. Ezt a következő állításában maga az ÁSZ is elismeri: "Bár a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács igyekezett az általa elkészített, tervként maradt stratégiai elképzeléseket követni, ebben nem lehetett következetes".

A jelentéstervezet utal a cég döntéshozatali mechanizmusainak hiányosságaira, a vagyonkezelő álláspontja szerint azonban a tanács döntéseinek előkészítési rendje mindig is egyértelműen szabályozott volt.

Az ÁSZ részletesen foglalkozik azzal, hogy az MNV előd szervezeteinek (Nemzeti Földalap, ÁPV Zrt. és a Kincstári Vagyoni Igazgatóság) az állami vagyonnal kapcsolatos nyilvántartásai hiányosak. Jelenleg a félmilliónál is több vagyonelem tételes ellenőrzése zajlik - tudtuk meg Kamarás Miklós vezérigazgatótól, aki szerint megállapítható, hogy az előd szervezetek vagyonának átadás-átvétele és a nyilvántartásokon történő átvezetése körüli problémák nem okoztak, nem okozhattak vagyonvesztést.

A számvevőszék kifogásolja a vagyonmérleg és a vagyonleltár hiányát is, noha a vagyonkezelő illetékesei szerint az előd szervezetek vagyonának záróállományát tartalmazó beszámolókat a felügyeleti szervek elfogadták. Álláspontjuk szerint nincs jogszabályi előírás arra, hogy az MNV Zrt. nyitóállományát leltárral kellett volna alátámasztani. Az MNV saját vagyonáról szóló 2008. évi beszámolót, valamint a rábízott vagyonáról szóló előzetes beszámolót az NVT a törvényes határidőn belül elfogadta.

Az állami vagyonnal kapcsolatos bevételekről kiderül, hogy az MNV a számára előirányzott 96 milliárd forint helyett csak 71 milliárdot teljesített. Az elmaradást főként a kormányzati ingatlanok értékesítéséből származó bevételek 30 milliárdos (meghiúsult a kormányzati negyed) és a hasznosítási bevételek között megtervezett, a központi költségvetési szervek által fizetett bérleti díj 20 milliárdos előirányzatainak kiesése okozta. Az osztalékbevételek viszont jól alakultak: a költségvetési törvény 8,78 milliárddal számolt, a teljesítés ezzel szemben 35,1 milliárd forint volt.

Elmaradt a King's City-s találkozó

A King's City ma mutatta volna be a Velencei-tó partjára tervezett óriásberuházásának terveit Balogh Ibolyának, a Fejér Megyei Önkormányzat elnökének, a találkozót Joav Blum kezdeményezte - tájékoztatták lapunkat. Miután megegyeztek az időpontról, az elnök asszony ahhoz a feltételhez kötötte a találkozót, hogy az kizárólag a média részvételével történhet. Mivel ez lett volna az első találkozó közöttük, a befektetők ezt szűk körű munkamegbeszélésként kívánták megtartani, s ezt követően tájékoztatták volna az újságírókat. Az elnöknőnek ez nem volt megfelelő, így a ma délelőttre tervezett találkozó elmarad. A közlemény szerint a King's City a projekttervek véglegesítése után azokat megosztja a közvéleménnyel. A cég azt állítja: tovább keresi a lehetőségeket, hogy a helyi közösségek vezetőivel komoly tárgyalásokat folytathasson a projekt részleteiről. (Munkatársunktól)

Az ÁSZ-jelentés kitér a Malév eladására is. A dokumentum szerint a privatizációs célok nem valósultak meg. Noha az MNV állítja, hogy a lépés a felszámolástól mentette meg a Malévet, s a magánosítás idején a cég értékét nullában határozták meg, ezzel az állítással érdemben nem lehet vitatkozni: a korábbi tulajdonos már kikerült a cégből, ám a Malév körüli ügyletek az MNV finanszírozását tették szükségessé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.