Röviden

Még mindig agonizál a kiskereskedelem

A kiskereskedelmi eladások júniusban 0,5 százalékkal haladták meg az előző havit, az első fél évben pedig 3,2 százalékkal maradtak el a 2008 hasonló időszakában mérttől - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az eladások 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes, 15 százaléka az üzemanyag-, 14 százaléka a bútor-, háztartásicikk- és építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott le, míg a többi üzlettípus együttes részesedése 25 százalék volt. Gyakorlatilag csak
a benzinkutak és az élelmiszer-, ital- és dohányáru-szaküzletek értékesítése nőtt valamelyest. (MTI)

Volt tőzsdevezér áll a Concorde Értékpapír Zrt. élére

A Concorde Értékpapír Zrt. vezetése szeptember 1-jétől vezérigazgatói posztot hoz létre, amelyet Pál Árpád (képünkön), a Budapesti Értéktőzsde korábbi vezérigazgatója tölt be. Először kerül külső ember kezébe az operatív irányítás a cégnél. A társaság a piaci folyamatokhoz és a jövőre vonatkozó terveihez illeszkedve döntött a vezetőség bővítése mellett. Pál Árpád az egyik legrégebbi európai privát bank, a Sal Oppenheim igazgatói állását adta fel az új posztért. (MTI)

Az EMFESZ új tulajdonosa javára döntött a svájci bíróság

Megszüntette az ideiglenes rendelkezést, és a RosGas AG részére 30 ezer svájci frank kártérítés megfizetésére kötelezte a svájci bíróság a Mabofi Holdings Ltd.-et, az EMFESZ Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. volt tulajdonosát. Az elsőfokú bírósági végzés utal arra, hogy a ciprusi bejegyzésű Mabori Holdings 2009. május 29-én kérte az ideiglenes intézkedést azért, hogy a RosGas AG-nak tiltsa meg a tulajdonosi jogok gyakorlását. Meg nem erősített sajtóértesülések szerint ugyanis az EMFESZ vezérigazgatója, Góczi István egy korábbi felhatalmazás alapján mindössze egy dollárért adta el a céget a RosGas AG-nak. (MTI)

Közös rendelet készül a szálláshelyekről

A magán-, a kereskedelmi és a falusi (agro) szálláshelyeket közös szabályok alá vonja a kormány a jövő év elején. A rendelettervezet nyolc szálláshelyet különböztet meg: szálloda, gyógyszálloda, panzió, kemping, üdülőház, közösségi szálláshely, egyéb szálláshely, illetve falusi szálláshely. Meghatározzák a szálláshelyek jellemzőit is, például a kétágyas szállodai szoba minimális mérete 12 négyzetméter, az ágyak legalább 80-szor 190 centiméteresek. A közösségi szálláshelyen a lakóhelyiségeket nemenként kell elkülöníteni, és ágyanként legalább négy négyzetméter alapterület a norma. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.