Ingyen megismerhetjük a cégvezetéstől eltiltottak adatait

Az igazságügyi miniszter kibővíti az ingyenesen lekérhető cégadatok körét azok adataival, akik felszámolt cégek vezetői voltak, és meghatározott ideig nem tölthetnek be ilyen posztot. A nyáron elfogadott csődtörvény-módosítás (amelynek legtöbb szabálya szeptembertől hatályos) módosította a társasági törvényt is, kiterjesztve a vezetők ilyen pozíciótól történő eltiltását. Az eredeti szöveg csak a bűncselekmények elkövetőit, továbbá azokat zárta ki a vezető tisztségviselő pozíció gyakorlásából, akiket ettől a bíróság eltiltott.

A törvénymódosítás kiegészítette ezt két esettel. Az első szerint "a társaságnak megszüntetési eljárás során való törlést követő három évig nem lehet más cég vezető tisztségviselője az a személy, aki a törlést megelőző évben a társaságnál vezető tisztségviselő volt". A második eset az, amikor a felszámolás során kielégítetlen követelés maradt, és a bíróság ezért megállapította a vezető tisztségviselő felelősségét. Ilyenkor öt évig tart az eltiltás.

Ezek a szabályok szeptembertől hatályosak, és a miniszter is ettől az időponttól kívánja módosítani az ingyenes céginformációról szóló rendeletét. Így a cégek alapadatai mellett ingyenesen lesznek lekérdezhetők a vezető tisztségviseléstől eltiltott személyek adatai is. A programban név és lakóhely szerint lehet keresni. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.