A felszámolások még leépülést mutatnak az építőiparban

A statisztikai hivatal adatai szerint az építőipar teljesítménye júniusban csaknem 16 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest, de a cégadatokon még messze nem látszik az ágazat válságának vége: júliusban 290 társasággal szemben indult felszámolási eljárás az ágazatban, ami az Opten céginformációs társaság szerint lényegében megegyezik a tavaszszal mért havi 300-as értékekkel. Hasonló jelenséget tapasztalt az Opten a végelszámolásoknál is. Tavaly júliusban 114 cég bezárásáról döntöttek a tulajdonosok, míg az idén júliusban 192 vállalat végelszámolása indult meg az építőiparban.

Az Opten szerint júliusban is folytatódott az a tendencia, hogy mind több nagy árbevételű cég kerül felszámolás alá. Ez pedig mutatja, hogy az ágazatra jellemző vállalkozói láncok mind magasabb szintjein dőlnek be cégek. Ennek nyomán pedig egyre több kisebb cég kerül bajba a kifizetetlen számlák miatt, ami az eleve gyenge likviditás miatt újabb fizetésképtelenségi helyzeteket idéz elő.

Az Opten közölte: júliusban 439 új építőipari vállalkozást jegyeztek be, ami 23 százalékkal kevesebb a tavalyi 572-nél.

Mélyponton a főváros ingatlanpiaci indexe

Júliusban mínusz 33,4 ponton állt a GKI, valamint az Ingatlan és Befektetés szaklap fővárosi ingatlanpiaci indexe, ami 4,4 ponttal alacsonyabb az áprilisinál, és 2002 óta a legkisebb érték - mondta Akar László, a GKI alelnöke. A felmérés 29-31 ezer új lakás felépítését valószínűsíti az idén. Utóbbiak ára a következő 12 hónapban változatlan marad, a használtaké viszont 3,5 százalékkal csökkenhet. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.