Segít, de nem üdvözít

A magas munkanélküliség közepette első állásukat kereső fiataloknak az eddiginél is fontosabb, milyen előnyöket tudnak felsorakoztatni egy állásinterjún. A járulékkedvezményre jogosító Start-kártya egyengetheti előttük az utat, de a biztos sikerhez ez korántsem elegendő.

Két évvel ezelőtt egy multinacionális cég hr-vezetője kérdőn nézett arra a fiatalra, aki az állásinterjún saját előnyeit sorolva a két felsőfokú nyelvvizsga és a féléves külföldi szakmai gyakorlat mellett megemlítette, hogy már kiváltotta a Start-kártyát. Amikor elmondta, mindez milyen könnyebbséget jelent a cégnek, a szakember nemcsak a járulékkedvezményeket értékelte nagyra, hanem azt is, hogy az egyetemről frissen kikerült jelölt tisztában van saját lehetőségeivel és azzal, hogyan adja el magát. Szakemberek szerint ma már ritka kivétel, ha sem az új kollégát kereső vállalat, sem a jelentkező nem tudja, mi a Start-kártya.

A 2005 októberében indult program azzal segíti a középiskolából, illetve egyetemről, főiskoláról kikerülő pályakezdők munkaerőpiacra való belépését, hogy járulékkedvezményeket biztosít a munkaadóknak, ha frissen végzetteket foglalkoztatnak. Idén július végéig közel 130 ezer fiatal váltotta ki a Start-kártyát, közülük 35 ezren rendelkeznek felsőfokú végzettséggel. A Start-kártyás foglalkoztatottak havi átlagos létszáma évről évre emelkedik: 2007-ben 31 ezer, tavaly pedig már 38,5 ezer volt. Eddig összesen közel 50 ezer munkáltató foglalkoztatott fiatalokat ily módon, tudtuk meg a Szociális és Munkaügyi Minisztériumnál (SZMM).

A gazdasági válság hatásaival kapcsolatban a szakértők azt mondják, nehéz előre jelezni a tendenciát, hiszen annak alakulása a frissen végzettek számától, a gazdaság teljesítményétől és a nyugdíjkorhatár emelkedésétől is függ. Hoszszabb távon azonban mindenképp a Start-kártyával történő foglalkoztatás bővülésére számítanak.

- A pályakezdők tisztában vannak a kártya előnyeivel, és tudják, miképp válthatják ki. Sok cégnél gondolják úgy: a költséghatékonyság miatt érdemes kipróbálni a jellemzően kevés munkatapasztalattal rendelkező, Start-kártyás frissen végzetteket. Aki jogosult a kártya kiváltására, akár a néhány hónapos gyakorlattal rendelkező versenytársát is beelőzheti egy-egy állásért folyó harcban, a vállalatnak pedig messze nem jelent akkora többletadminisztrációt a Start-kártya, mint amekkora haszonnal jár - mondja Csaposs Noémi karrier-tanácsadó. Bár a kis cégek általában a tapasztalt, multifunkcionális embereket keresik, nagyobb létszámbővítéskor ők is örülnek, ha valaki jogosult a Start-kártyára.

Az állásbörze az első lépés, a kártya kiváltása a második

- Érdemes nem megfeledkezni arról, hogy a kedvezmények a kártya kiváltásától számított két évig vehetők igénybe, azaz nem az első, munkaviszonyban eltöltött 24 hónapra vonatkoznak. Így ha egy friss diplomás nem várja meg, amíg állást talál, hanem közvetlenül a diplomaosztó után igényli a kártyát, könnyen pórul járhat, ha később hosszú ideig kell állást keresgélnie. Az állásinterjún bőven elég, ha az ember bizonyítja jogosultságát, a munkaadók nem kérik, hogy a jelentkező azonnal mutassa is fel a kártyát - hívja fel a figyelmet a szakember.

Hozzáteszi: buktató lehet a nyári diákmunka is, ha ahhoz nem diákszövetkezeten keresztül jutottak a tanulók. A járulékkedvezményekre való jogosultság ugyanis az első munkaviszony létesítésekor kezd ketyegni, márpedig a kölcsönző-cégen keresztül vagy épp önállóan szerzett állás, még ha határozott idejű is, munkaviszonynak számít.

- Bár a szabályozás születésekor minden bizonnyal nem ez volt a cél, e tekintetben hátrányban vannak azok, akik például szüleik családi vállalkozásában dolgoznának a szünidőben, esetleg maguk jelentkeznek egy-egy céghez néhány hetes nyári munkára, pedig valójában ugyanazt csinálják, amit a diákszövetkezeteken keresztül kiszervezett társaik. Némi pontosításra lenne szükség, maximálhatnák például az évente diákként bejelentett munkahelyen töltött időt, amivel ki lehetne szűrni, ki az, aki csak nyári munkát vállal, és ki az, aki például félállásban tevékenykedik az iskolaévek alatt - teszi hozzá Csaposs Noémi.

Tavalyelőtt az eredetileg pályakezdőkre szabott Start-programot újabb, a munkaerőpiacon hátrányos helyzetben lévő csoportokra is kiterjesztette a kormányzat. Azóta a cégek a szülésről visszatérő kismamák és a tartósan munkanélküliek (Start Plusz), továbbá az 50 év felettiek és az alacsony végzettségűek (Start Extra) alkalmazása után is kaphatnak kedvezményeket.

Start-kártyát az kaphat, aki befejezte tanulmányait, de nem múlt el 25 éves, és első munkahelyét keresi. Az adóigazolványhoz hasonló méretű és formájú kártyát csak egyszer lehet kiváltani, az igényléséhez szükséges nyomtatvány letölthető az APEH internetes honlapjáról és ingyenesen beszerezhető az ügyfélszolgálati irodákban. Az adóhatóság 15 napon belül kiállítja, és postán megküldi a kártyát, mely legfeljebb két évig érvényes. A kártya érvényességi idején belül új kártya csak akkor igényelhető, ha a régi elveszett, megrongálódott vagy megváltoztak a rajta szereplő személyi adatok. A kártya kiállítása alapesetben ingyenes, a pótlás, csere 2200 forintba kerül.

A kártyát az első munkába álláskor kell leadni a foglalkoztatónak, aki ennek alapján veheti igénybe a következő kedvezményeket: a tételes egészségügyi hozzájárulás alóli mentességet, valamint a csökkentett járulékfizetést, amely a munkaadói járulék és a társadalombiztosítási járulék együttes összege helyett a foglalkoztatás első évében a bruttó munkabér mindössze tíz, a második évben pedig húsz százaléka.

Írásunk a Magyar Nemzeti Bank szakmai közreműködésével készült.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.