Nyolcvanmilliárdos OTP-profit

Az OTP-bankcsoport az idei első félévet 84 milliárd forint adózott nyereséggel zárta, ami 35 százalékos visszaesés az előző év azonos időszakához képest. A profit döntő többségét a magyarországi alaptevékenység adta: a 77 milliárdos eredmény gyakorlatilag megfelel az egy évvel korábbinak. A második negyedév adatain már mélyebb nyomott hagyott a válság: az április-június közötti időszakban csoportszinten elért 41,7 milliárdos nyereség négy, míg a hazai alaptevékenységből származó 36 milliárd forint 11 százalékos csökkenést mutat az első negyedévhez képest.

Bencsik László, a bank vezérigazgató-helyettese tegnapi tájékoztatóján elmondta: a régió gazdaságai már valószínűleg túljutottak a válság mélypontján, így az év második felében az OTP-nek is kicsit könynyebb lehet. Értékelése szerint a bank a legnehezebb időszakban is meg tudta őrizni jövedelemtermelő képességét, az első féléves eredmény az elemzői várakozások felett, de a menedzsment várakozásainak megfelelően alakult. A vezérigazgató-helyettes kérdésre válaszolva elmondta: bár az első hathavi nyereség több lett az időarányosan vártnál, a bank nem változtat idei előrejelzésén, csoportszinten továbbra is 150 milliárd forint adózott eredménnyel számolnak.

A válság azonban nemcsak az OTP eredményein látszik, a hitelportfólió minősége is sokat romlott az utóbbi időben. A kilencven napon túli késedelmes hitelek aránya csoportszinten 7,4 százalékra nőtt. (Változatlanul a szerb portfólió minősége a leggyengébb 14,4 százalékkal.) Magyarországon az átlagnál valamivel jobb a helyzet: a fél év végén a kilencven napon túli késedelmes hitelek aránya 6,2 százalék volt, szemben az egy évvel korábbi 3,8 százalékkal. A lakossági hiteleken belül a lakáscélú kölcsönöknél ez a mutató 6,5, míg a fogyasztási hiteleknél 6,4 százalék volt. Bencsik szerint a portfólió gyors romlását elsősorban a forint drámai gyengülése okozta, így az árfolyam stabilizálódásával, illetve erősödével a folyamat is lelassul.

Bencsik László: A második fél év könnyebb lesz

A törlesztőrészletek radikális csökkentését követeli szeptembertől a bankok első fél évben elért profitjára hivatkozva Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője. A politikus pénteken az MTI-nek elmondta: az OTP 80 milliárd, a CIB 20 milliárd, az Erste pedig 10 milliárd forint nyereséget ért el az első fél évben. - A tisztességes eredmény a piacgazdaságban elfogadott, sőt magától értetődő, válság idején ekkora mértékű extraprofit, azonban arcátlanság - fogalmazott Török, aki szerint a nyereség részben abból is származik, hogy a törlesztőrészletek nem csökkennek, holott az euró és svájci frank árfolyama is csökkent az elmúlt hat hónapban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.