Lassan felfelé vihet az út

Az ipari termelés 18,8 százalékkal csökkent júniusban az előző év azonos időszakához képest, az első hat hónapban tavaly január-júniushoz viszonyítva 22,5 százalékos volt a visszaesés. Pozitív fejlemény, hogy májussal összevetve júniusban 1,7 százalékos növekedést regisztrált a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Már a negyedik és az ötödik hónap között is pozitív volt a mutató, akkor 2,6 százalékos volt a javulás. Összességében elmondható, hogy az ágazat már elérte a mélypontját, ám az még mindig kérdés, meddig marad a gödör alján.

Nagy meglepetést nem okoztak az adatok. Az év első hat hónapjában az exportkereslet drasztikus visszaesése miatt az ipar kivitele 26 százalékkal, csak júniust nézve 21,7 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül továbbra is a járműgyártás a legnagyobb vesztes: exportja 34,4 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy éve. A feldolgozóipar legnagyobb exportőrei, a számítástechnikai, az elektronikai és az optikai termékek gyártói 15 százalékkal kevesebb kivitelt regisztráltak az előző év azonos időszakához képest.

A feldolgozóipar belföldi eladásai a lakosság fogyasztásának visszaesése miatt az év első hat hónapjában 15,1, júniusban 11,5 százalékkal maradtak el 2008 azonos időszakához viszonyítva. Az ágazat termelése júniusban az előző év azonos hónapjához képest jelentősen, 19,3 százalékkal esett vissza. Az energiaiparé 17,2 százalékkal csökkent, elsősorban a gazdasági válság nyomán visszaesett energiaigény miatt. A járműgyártás kibocsátása 34,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az élelmiszerek, az italok és a dohánytermékek gyártása lényegében a 2008. júniusi szinten stagnált, mindöszsze 0,4 százalékkal csökkent.

Az előző havinál jobb teljesítmény elsősorban az export kedvezőbb alakulásával függ össze. Általános tapasztalat, hogy a válság a gyógyszeripart kevésbé érinti, mint a többi ágazatot, ennek ellenére termelése júniusban egy százalékkal csökkent. Az eladásokat tekintve belföldön az első hat hónapban 8,6 százalékos növekedést mutatott ki a KSH, miközben az exporteladások 2,5 százalékkal elmaradtak az előző évitől.

Az első hat hónapban a legnagyobb mértékű, 31,5 százalékos csökkenést - az előző hónapokhoz hasonlóan - a Közép-Dunántúlon regisztrálta a KSH. Növekedni Zala, Somogy és Tolna megyében tudott az ipar júniusban. (Sz. B.)

Fordulópont az USA-ban

Júliusban 0,5 százalékkal nőtt júniushoz képest az ipari termelés az Egyesült Államokban, kilenc hónap után először bővült. Az elemzők 0,6 százalékos növekedést vártak. Júniusban az ipari termelés 0,4 százalékkal csökkent. Tavaly júliusban 0,2 százalékkal emelkedett a kibocsátás. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.