Elcoteq-leépítés: egyetlen remény az átképzés

Az átképzés szinte az egyetlen reménye a pécsi Elcoteqtől utcára kerülő, közel hétszáz embernek. A cég a visszaeső megrendelések miatt a munkahelymegtartó pályázatokon sem tud részt venni. Mentőöv lehet, hogy a napokban új felhívások jelennek meg, enyhébb feltételekkel.

A pécsi Elcoteqtől háromszáz kölcsönzött dolgozón kívül várhatóan húsz vezető beosztású munkatársat, száz ügyintézőt, illetve ügyviteli alkalmazottat, valamint 270 szak- és betanított munkást küldenek el a következő hetekben. Napokon belül megkezdődnek az egyeztetések az érdekképviseletekkel az elbocsátási elvekről, és az illetékes munkaügyi központ szakemberei a vállalatnál helyben is megpróbálnak majd segíteni az elhelyezkedésben. Nem lesz könnyű dolguk, hiszen a júliusi adatok szerint a régióban a nyilvántartott álláskeresők aránya 17,4 százalék. Az egy évvel korábbi statisztikákkal összevetve 32 százalékkal több szakmunkás, 37 százalékkal több középiskolát végzett és 27 százalékkal több diplomás kutat állás után, ugyanakkor drasztikusan csökkent például a nem támogatott munkahelyek száma.

- Az állásukat elvesztők többségének biztosan nem tudunk a korábbihoz hasonló munkahelyet találni - mondta lapunknak Kékes Ferenc, a Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ általános főigazgató-helyettese, aki azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a térségben tartós hiány van például fémipari hegesztőkből, így az egyik megoldás az átképzés lehet. Kékes Ferenc hamarosan a kölcsönzötteket közvetítő vállalkozás vezetőivel is asztalhoz ül, hogy megvitassák a lehetőségeket.

Az elektronikai termékeket gyártó Elcoteq a munkahelyek megőrzésére nyitva álló támogatási pályázaton sem vett részt, mert a vállalat vezetői nem látnak garanciát arra, hogy az előírt feltételeket - például a továbbfoglalkoztatást - teljesíteni tudják.

Munkaügyi szakemberek szerint ez korántsem egyedi probléma: látva a zuhanó megrendeléseket, számtalan nehéz-, autóipari, vagy épp elektronikai cég meg sem próbál állami forráshoz jutni, mert fogalmuk sincs, hogy alakul a termelés fél vagy háromnegyed év múlva, és tudják-e teljesíteni a támogatás fejében vállaltakat. A gazdasági tárcánál tavasszal (amikor megjelentek az első, kis- és középvállalkozásoknak kiírt 4+1-es pályázatok, amelyek a dolgozók képzését támogatják) azt mondták, terveznek hasonló, de nagyvállalatokra szabott konstrukciót. Úgy tudjuk, az egyeztetések véget értek. Információink szerint a 2009- 2010-re beharangozott 10 milliárd forintos keretösszegből 2,5 milliárdra a napokban jelenik meg a kiírás. A feltételek enyhülnek például abban, hogy a cégek a teljes átlagos statisztikai létszám helyett pályázhatnak csak egyes tevékenységi körökre vagy telephelyekre: így kisebb létszámra kell munkahely-megtartási kötelezettséget vállalniuk.

Munkából távozó dolgozók - Lesz visszaút?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.