Nyolcvan kilométer papír óránként

Megállíthatja a hazai papírgyártás zuhanórepülését, sőt hatvan százalékkal még növelheti is a magyarországi össztermelést a Hamburger Hungária Kft. most elkészült dunaújvárosi gyára. A magyar papíriparban eddig még nem volt ilyen méretű - 200 millió eurós - beruházás.

Bár a hivatalos átadásra csak októberben kerül sor, néhány hete megkezdődött a próbaüzem a Hamburger Hungária Kft. új dunaújvárosi papírgyárában. Az osztrák Prinzhorn- csoport tulajdonában lévő társaság - ide tartozik a Budapesten, Nyíregyházán és Dunaújvárosban papírfeldolgozókat üzemeltető Dunapack Zrt. is - 200 millió euróból, azaz több mint 50 milliárd forintból építette meg a világszínvonalú létesítményt, amely másfél éven belül elérheti maximális kapacitását, az évi 350 ezer tonna csomagolópapír előállítását.

Szikla Zoltán, a Hamburger Hungária Kft. ügyvezetője arról tájékoztatta tudósítónkat, hogy a hazai papírgyártás történetében példa nélküli fejlesztés eredményeként hatvan százalékkal emelkedhet a magyarországi papírgyárak össztermelése. Az új üzem belépésével ismét 550-600 ezer tonnára lehet majd feltornászni a magyar papíripar éves kapacitását, amivel hosszú évek hanyatlása után az iparág visszakapaszkodhat az egy évtizeddel ezelőtti szintre.

A dunaújvárosi gyár belépése valójában 250 ezer tonna többletkapacitást eredményez, mivel egyúttal a cégcsoporthoz tartozó Dunapack Zrt. bezárta a 100 ezer tonnát előállító csepeli gyárát. Bencs Attila, a dunaújvárosi gyár igazgatója kérdésünkre elmondta, a Hamburger Hungária Kft. 280 új munkahelyet teremtett, de közvetve további 500-600 embernek nyújt munkalehetőséget. Hozzátette, a 140 méter hosszú gépsor - amely óránként közel nyolcvan kilométeres sebességgel ontja a csomagolópapírt - elsősorban a szokásosnál kisebb energiafelhasználás és az egyenletes papírminőség miatt lesz versenyképes.

Az új gyárban kizárólag szelektíven gyűjtött hulladék papírt dolgoznak fel. Magyarországon jelenleg évente 450 ezer tonna papírhulladékot gyűjtenek be, így a Dunapack és a Hamburger teljes alapanyag-szükségletét - évi 600 ezer tonnát - egyelőre csak külföldről, behozatallal együtt tudják fedezni. Braunecker Antal, a cég értékesítési igazgatója úgy véli, Magyarországon 2013-2015-re érhető el a begyűjtésnek az a szintje, hogy a hazai szelektált papírhulladék önmagában is elég legyen a két dunaújvárosi üzemük "táplálásához".

Szikla Zoltántól megtudtuk, az évekkel ezelőtt elhatározott beruházás a gazdasági válság miatt a lehető legkedvezőtlenebb pillanatban ér véget, hiszen 2009 első negyedévében 15 százalékkal csökkent az európai papírfogyasztás, ráadásul a papírárak mostanra a másfél évvel ezelőtti szint felére zuhantak. Így aztán az eredetileg tervezett tízéves megtérülési idő néhány évvel bizonyosan meghosszabbodik.

Braunecker Antal mindazonáltal nem tart értékesítési gondoktól: a három-ötmillió tonnás kelet-európai piacon teljesíthető feladatnak tűnik az évi 250 ezer tonna plusztermék eladása, különösen úgy, hogy a Prinzhorn-csoportnak ebben a régióban működő papírfeldolgozó üzemei évente összesen 500 ezer tonna csomagolópapírt használnak fel.

Éles üzemmódra váró gépsorok a dunaújvárosi gyárban - Kizárólag szelektíven gyűjtött hulladék papírt dolgoznak fel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.