Felügyeleti bírság a KáPénak

A Provident és az Athlon után elmarasztalta a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) a gyorskölcsönpiac harmadik szereplőjét, a KáPé Hitelt is. A társaság félmillió forint bírságot kapott.

A PSZÁF felszólította a céget, hogy mindenkor tartsa be az előtörlesztés esetén alkalmazott hiteldíj, valamint a hirdetéseiben feltüntetett referencia teljes hiteldíjmutató (THM) számítására vonatkozó jogszabályi előírásokat. Emellett át kell dolgozniuk többek között az üzletszabályzatot, valamint a kockázatvállalási tevékenységéhez kapcsolódó előírásokat.

Korábban az Athlont tőkehelyzetének rendezésére és a megfelelő működési feltételek biztosítására szólította fel a PSZÁF, de emellett kifogásolta az előtörlesztés esetén alkalmazott hiteldíj, illetve a hirdetésekben használt referencia-THM-számítás módját. A Providentnél az előtörlesztésre és a többletbefizetésre vonatkozó belső szabályzatokkal volt gond. A PSZÁF szerint ezek nem voltak elég egyértelműek, s ebből az ügyfeleknek kára származhatott. Az Athlont másfél millió forintra büntették, a Provident nem kapott bírságot.

Mindegyik gyorshiteles cégnek volt már ügye a PSZÁF-fal. A felügyeletnek az Athlonnal szemben egyszer, míg a Provident és a KáPé esetében már többször is kellett intézkednie. Két utóbbi cég bírságot is kapott korábban: a Providentre kétmilliós, a KáPé-ra nyolcszázezer forintos büntetést szabott ki a PSZÁF.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.