Bankbotrány Franciaországban is

A bankárok nem tanulnak semmiből - a francia gigabank, a BNP-Paribas gavallér módon jutalmazta üzletkö-tőit, ami megütközést keltett Franciaországban.

Az eddig főleg az Egyesült Államokra jellemző bankok körüli botrányok elérték Franciaországot is. A Libération című napilap nyilvánosságra hozta, hogy a francia óriásbank, a BNP-Paribas egymilliárd euróval több bónuszt (a bank által termelt profittal arányos jövedelemkiegészítést) fizet ki üzletkötőinek 2009-ben, mint tette tavaly. Az eset hatalmas botrányt váltott ki a francia közéletben.

Ahogy nemzetközi pénzpiacok lassan magukhoz térnek, úgy térnek vissza a bankok a válság előtt alkalmazott javadalmazási szokásaikhoz. A politikusok és a közvélemény meglehetős elképedésére: számukra úgy tűnik, hogy a bankok semmit sem tanultak a válságból, és a lehető legkisebb hajlandóságot mutatják a válságba vezető szokásaik megváltoztatására. Ezek a jelenségek eddig főleg az Egyesült Államokra voltak jellemzőek, de a BNP-Paribas esete mutatja, hogy nem idegenek az európai bankoktól sem.

A helyzet azért is paradox, mert ez az óriásbank tulajdonképpen köszönetet mondhat a válságnak: a mostani remek eredmények (melyek magyarázzák a kifizetendő egymilliárd eurós "bónuszt") elsősorban annak köszönhetőek, hogy a válság hatására csökkent a konkurencia, és a jegybankok monetáris politikája is példátlanul kedvező a talpon marad bankok számára. Különösen az Egyesült Államok esetében jellemző ez, a BNP is a legnagyobb nyereségét az amerikai bankján, a CIB Bankon keresztül érte el. Ez persze nem feltétlenül vigasztalja a francia adófizetőket, akiknek a pénzéből az állam 2008 végén ötmilliárd eurót utalt át a BNP-Paribas-nak... És tette ezzel lehetővé, hogy a bank nagyobb megrázkódtatások nélkül túlélje a válságot.

A kormány ipari minisztere, Christian Estrosi szerint nem az állam dolga, hogy szabályozza ezeket a banki kifizetési szabályokat, és felhívta a figyelmet arra, hogy Franciaország az egyetlen ország, ahol a nemzeti banknak (Banque de France) joga van megvizsgálni, hogy a különböző bónuszok kifizetésénél betartották-e a szabályokat.

Az ellenzéki szocialisták azonnal törvénykezést sürgetnek a kérdésben, és megállapítják, hogy igen nagy szakadék tátong Sarkozy elnök a válság idején a "botrányos banki fizetésekről", a "kapitalizmus erkölcsössé tételéről" mondott szép szavai és a kormány valós tettei között. Christine Lagarde gazdasági miniszter - éppen a nemzetközi szabályozás, hiányában - illuzórikusnak tartja a bónuszok ügyében létrehozható törvényi szabályozást és továbbra is a nyilvánosság, az átláthatóság erejében bízik, melyek kikényszeríthetik a bankok részéről a "mértéktartást".

Mindenesetre péntekre Fillon miniszterelnök "raportra rendelte" a hivatalába - sajnálatos módon ő nem lesz jelen, hiszen nyaral - a francia bankrendszer meghatározó képviselőit. A cél, hogy a bankokat rászorítsák a válsági idején (februárban) elfogadott "etikai kódex" betartására, mely egyébként megsértőire semmiféle szankciót nem tartalmaz.

A BNP Paribas a Roland Garros szponzora - Elcsúsztak a bónuszokon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.