Kitört az áfavész a kereskedelemben

Tíz-húsz százalékos forgalomcsökkenést tapasztaltak néhány kereskedelmi láncnál a júliusi áfaváltozás után. Főleg a tartós fogyasztási cikkek kereslete apad.

Jelentős forgalomesésről számoltak be a kiskereskedők az új áfakulcsok bevezetése óta. Július elsejétől az eddig 20 százalékos áfakörbe tartozó termékek forgalmi adója 25 százalékra nőtt, illetve az alapélelmiszerek egy része 18 százalékra csökkent. Az egyik áruházláncnál elmondták: összességében 6-8 százalékkal zsugorodott a forgalmuk az áfaváltozás előtti időszakhoz képest - azaz a vásárlók az adómódosítást meghaladó mértékben fogták viszsza költéseiket. A legnagyobb mértékű - július előttihöz képest közel 15 százalékos - forgalomcsökkenést a tartós fogyasztási cikkeknél tapasztalták, de jelentősen csökkent a részben a kedvezményezett áfakörbe tartozó élelmiszerek forgalma is. A ruházati termékek forgalma egyelőre tartja a korábbi szintet, igaz, e termékkör forgalma a korábbi, receszsziós időszakokban is jellemzően jobb volt a többinél.

Fodor Attila, a CBA szóvivője névvel is megerősítette a piaci híreket: a 3500 üzletből álló hálózatban egyes, nagyobb alapterületű áruházaiknál tíz százalékot megközelítő forgalomcsökkenést mértek az előző év azonos időszakához képest, míg a kisebb boltoknál gyakorlatilag drámai a helyzet: néhol 20 százalékos csökkenésre is akad példa.

Óvatosan fogalmaz Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára: az eseti jelzések ugyan megerősíteni látszanak korábbi prognózisukat, miszerint az áfa emelése nyomán összességében csökkenni fog a forgalom, ám biztosat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) soron következő inflációs jelentése (jövő kedden jelenik meg) alapján lehet csak mondani. Nem látni még tisztán, hogy a forgalom egyébként érzékelhető csökkenésében pontosan mekkora szerepe van a magasabb áfának - annál is inkább, mivel a kiskereskedelem ettől függetlenül is zsugorodott már egy ideje. Éves szinten 3 százalékot esik vissza a forgalom 2007 eleje óta a teljes hazai kiskereskedelemben.

Az viszont biztos - mondja Vámos György -, hogy néhány hónapon belül megjelenik a fogyasztói árakban az áfa. Állítja: a gyártók és a kereskedők nem tudják lenyelni az áfa változásának hatásait, így annak döntő részét előbb-utóbb áthárítják a fogyasztókra. Kérdés, hogy a költségvetésbe befolyik-e végül a magasabb áfától várt többlet. A statisztikai adatokból kiderül, hogy a kormányzati bevételek már az előző fél évben is csökkentek, amit a OKSZ a maga részéről a feketekereskedelemnek is betud.

Elfogytak a vevők júliusban (képünk illusztráció)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.