A GVH lemondott az élelmiszerkódexről

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) arra hivatkozva szüntette meg az eljárást az élelmiszer-etikai kódex aláíróival szemben, hogy a kódex mára teljességgel kiüresedett, így értékelhető piaci hatása sincs.

Megkongatta a lélekharangot a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az áprilisban kilenc hazai, az élelmiszer-termékpályán érdekelt - termelő, feldolgozó, forgalmazó - szakmai szervezet által aláírt Élelmiszer-termékpálya Kódex (kódex) felett. Nagyjából egy évvel azután, hogy a földművelésügyi tárca bábáskodása mellett elkezdődtek a tárgyalások a jelenlegi kódexről, a GVH megszüntette az eljárását az aláírókkal szemben, mivel azok magatartása miatt mára kiüresedett a kezdeményezés. Bár a GVH meglátása szerint a 94 pontos megállapodás öt pontja versenykorlátozónak, illetve további öt pontja vélelmezhetően versenykorlátozónak minősült volna. Egyértelműen aggályosnak gondolták az aláírók vállalását, miszerint a kiemelt termékkörbe tartozó készítményeknél az import csak a termékkör bővítését szolgálná, továbbá az előállítási ár alatt saját márkás, illetve importterméket nem hoznak forgalomba árletörési céllal, illetve a kereskedelmi láncok polcain legalább 80 százalékban hazai árut talál a vevő. Az eljárás megszüntetése egyben azt is jelenti, hogy ezek miatt szankciókat nem szabnak ki.

Bár a versenyszabályok szerint már a versenykorlátozó szándék kinyilatkoztatása is jogsértő lehet, ám a GVH úgy látta, hogy mégsem valósult meg a jogsértés: az érdekvédelmi szervezetek ugyan aláírták a kódexet, ám az általuk képviselt cégek nem tartották magukat a megállapodáshoz. Maguk az aláírók akkor álltak el a kódex hatályba léptetésétől, amikor májusban a GVH elindította a vizsgálatát. A kódex kidolgozásában részt vevők a - vélelmezett - versenyjogi aggályokra hivatkozva előbb felfüggesztették a hatályba léptetést, majd a kereskedők végérvényesen felmondták az egyezményt, az Országgyűlés által expresszgyorsasággal megszavazott, majd Sólyom László által ugyanolyan gyorsan visszadobott termékpályatörvényekre hivatkozva. Mivel a felek korábban leszögezték, hogy a kódex csak az összes közreműködő aláírásával érvényes, így - mint a GVH megállapítja - a kódex kiüresedése miatt a jogsértés végül nem valósult meg, az eljárás folytatására, a versenyhivatal további beavatkozására nincs szükség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.