A válság kikezdte a dolgozók egészségét

Augusztustól fokozottan ellenőrzik a táppénzes eseteket az egészségbiztosítási pénztárak, de nem a büntetés az elsődleges cél, hanem a foglalkoztatókban igyekeznek tudatosítani, hogy megváltoztak a jogszabályok. A vizsgálatok szerint nem jellemző, hogy a biztosítottak visszaélnek a táppénzzel, a válság valóban kikezdte a leépítéssel sújtott régiókban a dolgozók egészségi állapotát - mondják az OEP-ben.

Több ellenőrzésre számíthatnak augusztustól a foglalkoztatók a táppénzes kifizetésekkel összefüggésben. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a változó jogszabályokkal magyarázza a szigorítást. Nem céljuk azonban minél több büntetést kiszabni, inkább arra törekszenek, hogy a munkaadók a továbbiakban a módosításokhoz igazodjanak. Ezek lényege, hogy az átlagkereset kisebb hányada jár táppénzként, és a jogosultsági idő is rövidült (az állásukat elvesztettek passzív jogú táppénze esetében például 45 napról 30 napra). Az új feltételek csak az augusztus elsejétől induló táppénzes esetekre vonatkoznak, a korábbiakra nem.

Az OEP szakértői arra számítanak, hogy az intézkedések hatására valamelyest visszaszorul a passzív jogon járó táppénz. Az év első felében ugyanis több régióban megugrott az ilyen esetek száma, jellemzően ott, ahol a válság miatt tömegével zártak be üzemek, szűntek meg vállalatok. A recesszió főleg az iparban tombol, s ezt az egyébként fejlettnek tekintett térségek - a Dunántúl nyugati és középső részei - szenvedik meg jobban. Bukodi Zsolt, az OEP felügyeleti ellenőrzési főosztályának vezetője szerint valóban érezhető, hogy a válság hatására egyre több a táppénzigénylés: régiótól függően 20 és 40 százalék közötti mértékű növekedést tapasztaltak az elmúlt hónapokban tavalyhoz képest. A recesszió nem válogat, elsöpör olyan nagy foglalkoztatókat is, ahol kifizetőhely működik - ez viszont fejtörést okoz az egészségbiztosítás dolgozóinak, akiknek szorgalmasan kell figyelniük a felszámolásokról, cégbezárásokról szóló híreket. A táppénzt folyósító biztosító ugyanis ilyenkor hitelezőként lép fel, s ha kicsúsznak a hitelezői igények bejelentésére rendelkezésre álló határidőből, keresztet vethetnek kintlevőségeikre.

A rendelkezésre álló adatok alapján nem vonható le az a következtetés, hogy az elbocsátások elől jogalap nélkül menekülnének táppénzre az alkalmazottak. Bukodi Zsolt szerint valós élethelyzet, hogy a leépítéssel fenyegetett dolgozón úrrá lesz a stressz, ami indokolja a táppénz megállapítását. Probléma inkább abból szokott származni, hogy a táppénz lejelentésekor (az illetékes egészségbiztosítási pénztárba) a nem rendszeres jövedelmeket is rendszeresként tüntetik fel a foglalkoztatók. Arra is figyelnie kellene a munkaadónak, hogy a táppénz a kieső kereset pótlására szolgál. A biztosító ellenőrzésén bizonyára fennakad például az albérleti támogatás, ha azt a keresőképtelenség ideje alatt is folyósítják a munkavállalónak.

Az ellenőrök felvértezetten végzik munkájukat: számítógépes adatbázisból tudják kikeresni, hogy a vizsgált személy rendelkezik-e például két év folyamatos biztosítási jogviszonnyal. Ezekben a hetekben bővítik az adattárat az adóhatóságtól származó havi járulékadatokkal. Az elektronikus segítség el is kél, az országban összesen mintegy 180 ellenőr tevékenykedik. Munkájukba "besegít" a lakosság is, gyakran érkezik civil bejelentés "gyanús táppénzesekről", jellemzően a szomszédokról.

Amennyiben megbukik az ellenőrzésen a táppénzigénylés, a biztosító a foglalkoztatónak fizetési meghagyást küld, de adott esetben mulasztási bírságot és késedelmi pótlékot is kivetnek. Az ellenőrzésről készült jegyzőkönyvben rögzítik a fizetési meghagyás tényét, ami ellen a foglalkoztató jogorvoslattal élhet. Első fokon a meghagyást kiadó biztosítóhoz fordulhat a jegyzőkönyv átvételét követő 15 napon belül. Másodfokon az OEP jár el, végül bírósághoz fordulhat a munkaadó.

Idén az első negyedévben 457 fizetési meghagyásról született döntés, míg tavaly az egész évben 1867 - miközben az előző évben összesen 813 ezer biztosított ellátását ellenőrizték. Vagyis a válság érdemben nem növelte az ilyen esetek számát, a dolgozók egészségi állapotát valóban megviselték ezek a hónapok. A második negyedévről még nem áll rendelkezésre statisztika, de a szakértő szerint várható, hogy tovább emelkedik a táppénzigénylések száma, amíg a válság tart.

Volt rá példa, hogy végül a biztosító fizetett a betegállományt töltőknek. Erre akkor kerül sor, amikor a megállapított táppénz elmarad a jogszabályok szerint járótól. Tavaly 50 millió forint ment így vissza, idén január és március között pedig 13 millió.

Reális, hogy foglalkoztatási nehézségek esetén megnő a táppénz és a nyugdíj iránti igény - állítja a Szociális és Munkaügyi Minisztérium sajtóosztálya. A tárca szerint várható volt, hogy év közben regionális eltérések keletkeznek a nyugdíj iránti igények alakulásában. Mint kedden megírtuk, az első negyedévben főleg a nyugati országrészben emelkedtek számottevően a nyugdíj-elbírálási igények, ahol a korábbihoz képest megugrott a munkanélküliség. A minisztériumban mindazonáltal úgy látják, hogy a nyugdíjra jogosultak 90 százaléka a gazdasági helyzettől függetlenül a lehető leghamarabb kéri a nyugdíjazását. De valóban érzékelhető változás - teszik hozzá.

Szankciók (millió forint)

Forrás: OEP

 

20082009
teljes évelső negyedév
Fizetési meghagyás155,038,5
Mulasztási bírság137,530,5
Kiutalás biztosítottnak50,013,0

Amit vizsgálnak az ellenőrzéskor

Egyéni munkaszerződések

Kollektív szerződések

Szervezeti és Működési Szabályzat

Jelenléti ív

Bérkarton

Jövedelemigazolás

Egyre többen mennek táppénzre, legtöbben valódi bajtól szenvednek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.