King's City: neves befektető, súlyos gondok

Nem állapított meg súlyos szabálytalanságokat a pénzügyminisztériumi vizsgálat a King's City telekcsere-ügyletében, de ez még kevés lehet ahhoz, hogy a Velencei-tó mellé tervezett szórakoztató-központ tényleg megvalósuljon. Időközben kiderült, hogy egy szerencsejáték-szervezésben tapasztalt amerikai cég is érdekelt az üzletben.

Apróbb szabálytalanságok történtek abban a telekcsereügyletben, amelyben Joav Blum üzletember a tulajdonában álló pilisi és albertirsai gyümölcsösöket készpénzráfizetéssel elcserélte a velencei-tavi Sukoró külterületén található földekre. Lapunk információi szerint ezt állapította meg a Pénzügyminisztérium vizsgálata, amelyre még hónapokkal ezelőtt Bajnai Gordon kormányfő kérte fel a tárcát azután, hogy ellenzéki képviselők és helyi szervezetek azt állították: a cserével többmilliárdos kár érte az államot, ugyanis a sukorói ingatlanokat alul-, míg a pestmegyei gyümölcsösöket túlértékelték. A PM jelentése információink szerint hozzáteszi: olyan mérvű szabálytalanságokat nem tártak fel, amelyek az ügylet felülvizsgálatát igényelnék. Nem a pénzügyi tárca az egyetlen, amely vizsgálódik. A Központi Nyomozó Főügyészség is nyomozást folytat az ügyben, miként az Állami Számvevőszék is kiemelt figyelmet fordított arra az MNV 2008-as tevékenységét átfogó vizsgálatában. Az ÁSZ a vizsgálati jelentést augusztus végén teszi közzé, addig az MNV szakértői érdemben kommentálhatják a megállapításokat. A számvevők a telekcserével kapcsolatban két alapvető kérdést kifogásolnak. Egyrészt, hogy az M4-es autópálya építéséhez Joav Blum földjeinek csak egy jelentéktelen részére van szükség. A számvevők a földekről készült értékbecsléseket nem tartják megalapozottnak, keveslik a különbözetként kért összeget. Bennfentesek szerint az ÁSZ nem köthet bele az ügylet jogszerűségébe, ám a telkek értékbecslését szakmai alapon kritizálhatja.

Egyelőre nem tudni viszont, mi lesz a végeredménye a PM kaszinótenderének, amelyen természetesen indultak a King's City tulajdonosai, akik egymilliárd eurós beruházással egy hatalmas szórakoztató-központot hoznának létre az érintett területen, melynek szerves részét képezné a kaszinó. A koncessziós pályázaton a Magyar Hírlap szerint a KC Bidding Kft. indult, amelyet tavaly decemberben alapítottak hatszázezer forintos alaptőkével, s amelynek idén márciusig Joav Blum volt az ügyvezetője, majd Paul Dallas Benkley svájci állampolgár vette át az irányítást a cégpapírok szerint. Indulásukat ugyan hivatalosan nem erősítették meg, ám a cégkivonatok alapján ez nem lenne meglepő: a kft. tulajdonosai között egy ciprusi céget (Vigotop Ltd.) találunk, míg a másik tulajdonos az American Chance Casinos a.s., amelyet Csehországban jegyeztek be. A cseh cég viszont a New York-i székhelyű Trans World Corporation tulajdona, s így négy olyan létesítmény tulajdonosai és üzemeltetői, mint amilyennek a King's Cityt is megálmodják a befektetők. A TWC árbevétele 2008-ban 3,7 milliárd dollár volt. A cég megkeresésünkre lapzártánkig nem válaszolt. Hogy a KC Bidding nyer-e jogot szerencsejáték-szervezésre, azt még nem tudni, az eljárás ugyanis a hó végén zárul. Informátoraink mindenesetre azt mondják: mivel a szaktárcánál nem egyértelmű a projekt támogatottsága, sőt, a kabinetben sem - noha kiemelt jelentőségű beruházás státuszban van a mai napig -, egy eredménytelen tender esetén könynyen vissza lehetne táncolni az ügylettől.

De nem ez az egy bizonytalansági tényező a King's City körül: sokkal fontosabb, hogy az illetékes körzeti földhivatalok ügyészi óvásra visszavonták Joav Blum tulajdonjogának egy- illetve két éve jogerős bejegyzését: formai hibáról van szó, az ügyészség szerint az adásvételi szerződéseket ellenjegyző ügyvéd nem aláírást, hanem névbélyegzőt használt. Blum jogi képviselője ugyan fellebbezett, de ennek kimenetelét még nem lehet tudni. Ha a földhivatal tulajdonjog bejegyzésére alkalmasnak találja az iratot, akkor Joav Blumnak nincs miért aggódnia. Ha nem, akkor újra el kell készíteni az adásvételi szerződéseket, újra be kell adni a földhivatalokhoz, amelyek bejegyzik Blum tulajdonjogát, de annak hatálya nem lesz visszamenőleges. Azaz az MNV Zrt.-vel kötött telekcserét is újra kell kötni. Ez pedig jó alkalom lehet a szerződéstől való elállásra, esetleg az újratárgyalásra is. Az ügyet ismerők persze úgy vélik: nem véletlen, hogy az ügyészség épp most vette elő a szerződéseket, már csak azért sem, mert a névbélyegzős ellenjegyzés manapság már gyakorlatnak tekinthető, s a földhivatalok nem szoktak kifogást emelni emiatt.

Téves információk is napvilágot láttak az üggyel kapcsolatban. A Magyar Hírlap pénteken azt állította: nem létezik a King's City Management Kft. a hazai cégnyilvántartásban (e cég képviselőjeként ismertette terveit Joav Blum Gyurcsány Ferenccel, Veres Jánossal és Bajnai Gordonnal még tavaly, s az erről a tárgyalásról készült jegyzőkönyv járta meg a sajtót, amikor a King's City-ügy kipattant). Az említett néven valóban nem, de King City Management Kft. néven találtunk működő céget, amelyet ötszázezer forintos alaptőkével 2007 novemberében jegyeztek be, s amelynek tulajdonosa a ciprusi Sabase Holding Ltd., vezető tisztségviselője pedig Joav Blum. A ciprusi cég három nappal korábban, szintén Blum irányításával egy King City Ingatlan Kft.-t is létrehozott.

A kaszinóberuházásra kiszemelt sukorói terület - Szép csöndben elsüllyed a terv?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.