Digitális Európa: a gazdasági fellendüléshez vezető út

A hírközlési ágazat ma már minden tevékenységünkben jelen van. A digitális technológia - így vagy úgy - minden iskola, kórház és munkahely, sőt otthon működését befolyásolja. Egyszerre kritikus ágazat a modern, tudásalapú gazdaságunk szempontjából és olyan önálló ágazat, amely a jövőbeni fejlődést szolgálja. A digitális iparnak központi szerepet kell játszania abban a folyamatban, amely során Európa kormányai a gazdaság fellendüléséhez vezető utat és a gazdasági növekedés jövőbeni lehetőségeit keresik.

Európa digitális gazdaságában hatalmas lehetőség rejlik: csak a nagy sebességű, széles sávú internet kiépítése és fejlesztése körülbelül egymillió európai munkahelyet teremthet, és mintegy 850 milliárd eurónyi növekedést eredményezhet a széles sávú technológiához kapcsolódó gazdasági tevékenység területén. Nem állhatunk tétlenül, mialatt számos ország, mint például Svédország, Finnország, Dánia, Hollandia és az Egyesült Királyság már ma is világszinten vezető digitális iparral rendelkezik mind a technológia, mind a kreatív tartalom tekintetében. Európán kívül is sok országban felismerték már a digitális gazdaságban rejlő lehetőségeket, és gyorsan cselekednek. Ausztrália egy teljesen új, országos szintű, nagy sebességű kommunikációs hálózat megteremtésén dolgozik. A nagy sebességű, széles sávú és intelligens villamos hálózati technológia fontos szerepet kapott az amerikai kormány új ösztönző programjában. Az olyan országok, mint Korea, Japán és Szingapúr már leköröztek minket.

Európában is történt előrelépés. A francia kormány közzétette France Numerique 2012 elnevezésű tervét, Finnország elkötelezte magát a 100 Mbps sebességű egyetemes, széles sávú szolgáltatás mellett, és Németország is hasonló törekvéseket fogalmazott meg. A múlt hónap során közreadott Digital Britain jelentés a modern digitális infrastruktúra megteremtése, a képességek fejlesztése, a kutatás és innováció eredményeinek piacvezető termékekké és szolgáltatásokká történő alakítása, valamint az informatikailag fejlettebb és egységesebb közigazgatás létrehozása révén az ipari lehetőségek jövőbeni kiaknázását és a versenyképesség ösztönzését tűzte ki célul az Egyesült Királyság digitális gazdasága elé.

Az Európai Bizottság által 2005 júniusában elindított i2010-stratégia nagyban hozzájárult a verseny élénkítéséhez, valamint a hírközlési szolgáltatások határok nélküli belső piacának megteremtéséhez. Eljött az ideje, hogy a tartós fellendülés érdekében sebességet váltsunk és új kihívásokat fogalmazzunk meg az elkövetkező öt évre. Elsősorban világszínvonalú vezetékes és vezeték nélküli, digitális infrastruktúra kiépítését kell biztosítanunk Európában. El kell köteleznünk magunkat amellett, hogy Európa nagy teljesítményű vezetékes és vezeték nélküli, széles sávú infrastruktúrákkal rendelkezzen, amelyeket 2015-ig minden európai számára hozzáférhetővé kell tenni. A vezeték nélküli hálózat megteremtéséhez kapcsolódó cél teljesítése végett Európa-szerte gyorsítanunk kell az analóg televíziózásról a digitálisra való áttérést - az új és fejlődő páneurópai, vezeték nélküli szolgáltatásokhoz szükséges frekvencia felszabadítása érdekében. Becslések szerint a vezeték nélküli, széles sávú alkalmazások frekvenciája az Európai Unióban mintegy 150-200 milliárd euró többletértéket teremthet. Ha Európa minden kormánya most cselekszik, akkor a kontinens valamennyi szeglete részesülhet ebből a "digitális többletből" - anélkül, hogy mindez az adófizetők pénzébe kerülne.

Másodsorban a lehető legvonzóbbá kell tennünk a létrehozott hálózatok digitális tartalmát. Mindez olyan kérdések rendezését teszi szükségessé, mint az EU 27 tagállamának területén biztosított online szolgáltatásokhoz fűződő szellemi tulajdonjog hasznosításának engedélyezése, valamint az innovációt és kreativitást egyaránt támogató, felhasználó barát szerzői jogi keret biztosítása. A gazdátlan, illetőleg a kereskedelmi forgalomban már nem beszerezhető művek nyilvános nyilvántartásának létrehozása a szerzők méltányos javadalmazásának biztosítása mellett ösztönözhetné a digitalizálás területén megvalósuló magánbefektetéseket is. Harmadsorban biztosítanunk kell, hogy minden társadalmi csoport részesülhessen a digitális világ nyújtotta előnyökben, és meg kell előznünk egy jövőbeni digitális szakadék kialakulását. A széles sávú internetnek az egyetemes szolgáltatási szabályok közé történő beépítésére vonatkozó új vitának kiemelt helyet kell biztosítani a közös uniós napirendben. Azok az országok, amelyek most tesznek lépéseket digitális hírközlési ágazatuk fejlesztése érdekében, jelentős és hosszú időre szóló versenyelőnyre tesznek szert. Ennek a ténynek kell megszabnia az iramot egész Európa számára.

Ahogy a következő hetekben az Európai Bizottság következő mandátuma felé közeledünk, Európa a gazdasági fellendülés magjait készül elvetni. Most kell cselekednünk.

Viviane Reding az EU információs társadalomért és médiaügyekért felelős biztosa

Lord Carter of Barnes az Egyesült Királyság hírközlésért, technológiáért és műsorszolgáltatásért felelős minisztere

Reding: A szélessávú hálózat fejlesztése 850 milliárd eurónyi növekedést generál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.