'Dalolnak' az amerikai adócsalók

A szeptemberi amnesztia-határidő közeledtével egyre több amerikai adóelkerülő tesz vallomást, hogy bűnvádi eljárás helyett szabálysértési bírsággal nézzen csak szembe. Egy most bevallott egymillió dolláros számla után így például mindössze 386 ezer dollár a büntetés, míg ha a hatóság leplezi le az elkövetőt, 2,3 millió dollár.

- A múlt héten négyszázan jelentkeztek, négyszer annyian, mint tavaly összesen - mondta a The Wall Street Journalnak az adóhatóság szóvivője. A márciusban kezdődött részleges amnesztiaprogram iránt megnőtt érdeklődés miatt egyszerűsített, háromoldalas űrlapokat is nyomtattak.

Egy most bevallott, egymillió dolláros számla után, amely öt éven keresztül évi mintegy 50-50 ezer dollár be nem jelentett jövedelmet biztosított tulajdonosának, a részleges amnesztia révén (kamatok nélkül) 386 ezer dollár büntetést kell majd fizetni. Ha viszont a hatóság jön rá a törvénytelenségre, 2,3 millió dollárt, és a számlatulajdonos akár börtönbe is kerülhet.

Mindez összefüggésben van az UBS svájci bank és az amerikai kormány közötti vitával. A hírek szerint a közeljövőben rendeződik a nézeteltérés. Washington eredetileg 52 ezer, a svájci banktitok miatt az UBS-nél menedékre lelő amerikai adóelkerülő számlatulajdonos nevének kiadását szorgalmazta. Februárban a helvét bank 250 név kiadásába egyezett bele egy 780 millió dolláros rendezés részeként, és azóta is a kiadásra kerülő nevek számáról megy a huzavona. Egy floridai bíró jövő hétfőig adott határidőt a peren kívüli megállapodásra.

Politikai egyezség is születhet: Hillary Clinton külügyminiszter pénteken fogadja svájci kollégáját, Micheline Calmy-Reyt. Hírek szerint a kompromisszum 2500 és 10 ezer név között lehet majd, ennek keretében elsősorban a "nagy halak" kilétét fednék fel. Azok viszont, akik rajta lesznek az UBS listáján, enyhébb bánásmódra számíthatnak, ha szeptember második feléig bejelentkeznek a részleges amnesztiaprogramra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.