Rávették a letteket a következő részletre

Összehangolta nyilatkozatait a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió, amikor bejelentette: Lettország megkaphatja a számára még az év elején megítélt hitel következő részét, miután belement a további költségvetési szigorításokba.

Az Európai Bizottság és az unió svéd elnöksége közös közleményben üdvözölte, hogy Riga és az IMF egyetértésre jutott a büdzsé kiadásainak és bevételeinek átalakításáról, s ennek nyomán az EU már át is utalta a tavaly megajánlott 3,1 milliárd euró hitel második részét, 1,2 milliárd eurót. Az első egymilliárd eurót februárban bocsátották a lett kormány rendelkezésére a fizetési mérlegben keletkezett problémák kezelésére. Az IMF december végén 600 millió eurót küldött az általa felkínált 1,7 milliárdból.

A második rész, 200 millió euró kifizetését azonban az IMF halogatta, s hosszas tárgyalásokba bocsátkozott a lett hatóságokkal a szükségesnek ítélt további lépésekről. Az utóbbi napokban még olyan feltételezések is hallhatók voltak Brüszszelben, hogy az EU és az IMF egymás között kenyértörésre viszi a dolgot. Az unió ugyanis engedékenyebbnek látszott: a július közepén aláírt pót-szándéknyilatkozattal a bizottság már jelezte, kész a következő rész kifizetésére, de az IMF megmakacsolta magát. Az idén majd húsz százalékkal zuhanó és hatalmas költségvetési hiánnyal küzdő Lettországot további kiadáscsökkentésre, például a nyugdíjak lefaragására akarta rávenni, s követelte az áfa emelését is. Ezenkívül a korábban világszerte csodált, számos közép-európai országban követendő példának tartott egykulcsos adórendszer eltörlését is sürgette a progresszív adóztatás visszaállításával együtt.

Végül is az IMF győzött, s hétfőn a lett koalíciós partnerek is megegyezésre jutottak. Ezt követően tették közzé az uniós állásfoglalást, amely üdvözli a valutaalappal létrejött egyezséget, míg a washingtoni székhelyű nemzetközi pénzügyi intézmény a maga részéről utalt rá, hogy az EU is kész folyósítani a következő részletet. Brüsszelben azt hangsúlyozták, hogy Lettországnak a GDP arányában tíz százalék alá kell leszorítania az idén a büdzsé hiányát, jövőre pedig 8,5 százalékra. Mindez azonban nem enyhíti meg az IMF ellen forduló letteket. Artis Kampars gazdasági miniszter úgy nyilatkozott: "akik Washingtonban ülnek és a Yale Egyetemen szereztek diplomát, egyáltalán nem értik, mi történik Lettországban".

Fizetési problémáinak enyhítésére Rigának összesen 7,5 milliárd euró áll rendelkezésére: az EU-tól 3,1, az IMF-től 1,7, a svédek, a dánok, a finnek, a norvégek és az észtek alkotta országcsoporttól további 1,9, a Világbanktól, valamint Csehországtól és Lengyelországtól 0,4-0,4 milliárd euró. Az Európai Bizottság illetékes szóvivője kedden emlékeztetett rá, hogy az EU tavasszal 50 milliárd euróra emelte a fizetésimérleg-gondok kezelésére létrehozott alapját, amelyből eddig 14,6 milliárd eurót hagyott jóvá Magyarországnak, Lettországnak és Romániának, s ebből 9,6 milliárdot már ki is utalt. A magyar hitel második részét a hónap elején folyósították, míg Romániának az első részt, 1,5 milliárd eurót most küldték el. Bukarest összesen ötmilliárdot hívhat le az EU-tól.

Utcai muzsikusok Rigában. Átírták a lettek kottáját
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.